Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

 Astăzi este ziua mondială a talasemiei. Talasemia este numele dat unui grup de tulburări genetice ale sângelui, asociate cu anemia severă şi alte probleme de sănătate. Practic, defectul genetic împiedică producerea corectă a hemoglobinei, răspunzătoare de transportul oxigenului în întreg organismul. Principalele tipuri de talasemie sunt alfa talasemia şi beta talasemia. Alfa talasemia este numită şi anemia minoră şi nu are în general simptome grave (oboseală, ameţeli, lipsă poftei de mâncare). În schimb, beta talasemia este o formă severă de anemie, cu simptome grave care necesită îngrijire pe tot parcursul vieţii.

Tratamentul de bază în talasemia majoră este reprezentat de transfuzia de sânge. Transfuziile încep în primii ani de viaţă şi se fac regulat la un interval de 2-6 săptămâni. Din păcate, în urma acestor transfuzii, în organism se acumulează cantităţi mari de fier care pot duce la insuficiența de organ (se acumulează în ficat, pancreas, splină, inimă, glande endocrine, tegumente). De aceea, bolnavii de talasemie au nevoie de un regim chelator, pentru a ţine sub control cantitatea de fier din organism. Singurul tratament care poate asigura o vindecare completă este transplantul de măduvă osoasă.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.