Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Sodiul intră în compoziția sării de bucătărie, reprezentând 40% din greutatea acesteia și este unul dintre mineralele esențiale pentru buna funcțio­nare a organismului uman. Cu toate acestea, devine o amenințare pentru sănătate atunci când este consumat în exces, deoarece o mare parte din sodiu va fi păstrat în organism și, proporțional cu acesta, în corp se va reține și apă, crescând astfel tensiunea arterială. Așadar, riscul de a dezvolta hipertensiune arterială ca urmare a consumului excesiv de sodiu este foarte mare.

Răspunsul organismului la excesul de sodiu depinde de fiecare organism în parte, dar are un efect dramatic în cazul persoanelor cu sensibilitate crescută la sare, iar acest fapt se verifică prin modificarea bruscă a valorilor tensiunii. În urma unui exces alimentar de sodiu (cum se întâmplă în perioada sărbătorilor sau în concedii) valorile tensiunii arteriale cresc foarte repede peste cele obișnuite, chiar în contextul continuării tratamentului medicamentos.

Specialiștii în hipertensiune recomandă să nu fie adăugate suplimentar în alimente, pe parcursul procesării acestora, mai mult de 1.5 g de sare. Cantitatea dată are valoare orientativă, iar pentru a reduce riscul de a dezechilibra o tensiune arterială controlată medicamentos, se recomandă să nu se depășească consumul de 1 g de sare pe zi, echivalentul volumic al unui vârf de linguriță de sare.

Chiar dacă nu suferiți de hipertensiune arterială, un consum redus de sodiu ajută ca salturile tensiunii arteriale, caracteristi­ce înaintării în vârstă, să fie mai mici. De asemenea, moderarea consumului de sare reduce riscul de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boală de rinichi, osteoporoză, cancer gastric sau chiar cefalee.

Care sunt sursele de sodiu ?

Medicii recomandă consumul a maxim 5g de sare pe zi pentru a evita creșterea tensiunii arteriale, ceea ce se traduce în volumul de sare de bucătărie cuprins de o linguriță rasă. Însă nu trebuie să pierdem din vedere că sodiul pe care îl ingerăm zilnic nu se află doar în cantitatea de sare pe care o adăugăm suplimentar în mâncare!

Mai mult de 70% din sodiul pe care îl consumăm provine din alimentele semi­preparate din comerț sau preparatele comandate la restaurant. 15% din sare provine în mod natural din alimentele consumate și 15% se adaugă suplimentar, acasă, la prepararea mâncă­rii. Deci chiar dacă nu folosiți solnița după ce vă așezați la masă, tot există posibilita­tea să consumați prea mult sodiu.

Sodiul intră în componența naturală a fructelor și legumelor, iar cea mai mare cantitate de sodiu pe care o ingerăm se află în produsele semipreparate sau intens procesate (mezeluri, brânzeturi maturate, produse de patiserie sau conserve), fiind practic o cantitate ascunsă. Așadar, pentru a sprijini sănătatea cardiovasculară, este important ca atenția să se îndrepte spre reducerea pe cât posibil a alimentelor conservate pe bază de sare.

Deoarece majoritatea sodiului pe care îl consumăm este deja inclus în alimen­tele comercializate, poate fi dificil de a limita consumul de sodiu dintr-o zi nor­mală de dietă. De aceea, este foarte im­portant pentru sănătatea noastră, să citim cu atenție eticheta produselor alimentare, pentru a fi noi cei care decidem cât sodiu ingerăm într-o zi și pentru a evita consumul excesiv de sodiu, ascuns în alimente. Atunci când un preparat conține într-o singură porție mai mult de jumătate din cantitatea de sodiu recomandată/zi, este evident că acel produs nu aduce beneficii sănătății noastre.

Dacă un produs conține peste 0.5 g de sare, respectiv 0.2 g sodiu/ porția de servire, ar fi indicat să îl evitați și să identificați un înlocuitor mai puțin sărat.

Valorile nutriționale sunt uşor de identificat pe eticheta oricărui produs.

 

Cum citim eticheta cu Valori nutriţionale
Valori nutriționale medii Per 100g Per porție %CZE/DZR
Energie 2053 kj / 490 kcal 411 kj / 98 kcal 5%
Proteine 5,5g 1,1g 2%
Glucide/carbohidrați 64g 12,8g 5%
Din care zaharuri 48g 9,6g 11%
Lipide /grăsimi 24g 4,8g 7%
Din care grăsimi saturate 19g 3,8g 19%
Fibre 1,5g 0,3g 1%
Sodiu 0,12g 0,02g 1%

*CZE Cantitate zilnică estimată pentru un adult *DZR - doza zilnică recomandată estimată pentru un adult. 
Nevoile nutriționale pot fi mai mari sau mai mici în funcție de sex, vârstă, nivel de activitate fizică și alți factori

Citiţi cu atenție eticheta produselor alimentare, pentru a decide cât sodiu ingeraţi într-o zi și pentru a evita ingerarea de sodiu excesiv, ascuns în alimente

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.