Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Farmaciștii sunt profesioniști în domeniul sănătății și experți în domeniul medicamentului.

Odată cu evoluţia sistemului de sănătate către îngrijirea personalizată a pacienților, farmaciștii îşi întăresc poziţia de parte­neri esențiali în asigurarea de servicii de sănătate. Pregătirea lor profesio­nală oferă oportunități unice pentru utilizarea optimă a terapiei medicamentoase de către pacienți în cazul afecțiunilor acute sau cronice. În plus, justifică și multiplele roluri pe care le pot avea în comunitate, lăsând în urmă gândirea depășită că rolul farmaciștilor este doar de a elibera sau a prepara medicamente.

După absolvirea studiilor Facultății de Farmacie cu durata de cinci ani în România, farmaciștii își pot desfășura activitatea în industria medicamentului: în departamentul de producție sau de control al calității medicamentelor, în comercializarea de produse farmaceutice sau în cercetare și programe de dezvoltare. Pot de asemenea să facă parte din echipele medicale multidisciplinare în spitale sau clinici, unde pot profesa ca farmaciști clincieni sau ca farmaciști de spital. Farmacistul clinician este profesionistul axat pe optimizarea terapiei medicamentoase, iar prezența sa în toate echipele medicale este o necesitate majoră pentru sistemul de sănătate din România.

Farmaciștii se pot implica și în aspectele sau problemele de reglementare ce țin de sănătate în România. În domeniul academic pot urma carieră universitară și diverse programe de pregătire profesională, desfășurând totodată activități de predare și cercetare.

În principal însă, farmaciștii își exercită profesia în farmacia comunitară (farmacia cu circuit deschis) și sunt cei mai accesibili profesioniști publicului larg, deoarece fiecare pacient are posibilitatea de a consulta un farmacist și de a-i cere părerea profesională. În plus, farmaciștii pot fi consultați fără programare, pacienții interacționând cu aceştia mai frecvent decât cu orice alt partener în sănătate.

Activitatea profesională a farmaciștilor din farmacia comunitară cuprinde o gamă largă de servicii:

  • eliberarea medicamentelor către pacienți pe baza unei prescipții medicale
  • eliberarea medicamentelor OTC (Over-The-Counter) = medicamente care se eliberează fără prescripție medicală
  • consilierea pacienților privind afecțiu­ni­le și utilizarea rațională a medicamentelor
  • gestionarea simptomelor minore, care nu necesită consult medical
  • monitorizarea utilizării medicamentelor
  • detectarea reacțiilor adverse la medicamente și a interacțiunilor medicamentoase potențiale
  • prepararea medicamentelor magistrale și oficinale
  • determinarea unor parametri biologici (ex: presiunea arterială, glicemia etc)
  • asigurarea unor alte produse (ex: dispozitive me­di­cale, suplimente alimentare, produse pe bază de plante, produse cosmetice etc.)
  • informarea altor profesio­niști în domeniul să­nătății și colaborarea cu aceștia în interesul pacienților
  • informarea și educația pacienților și a publicului general privind aspecte legate de sănătate
  • promovarea sănătății și participarea la campanii de sănătate etc.

Rol esențial în gestionarea pacienților cu afecţiuni cronice

Deoarece interacționează frecvent cu pacienții cu afecțiuni cronice, farmaciștii au un rol cheie printre partenerii în sănătate. Astfel, la eliberarea medicamentelor, farmaciștii au ocazia să analizeze medicația pacienților cu afecţiuni cronice şi, în cazul în care identifică neconcordanțe (ex: interacțiuni medicamentoase potențiale, suprapuneri sau lipsa unor medicamente etc), colaborează cu medicii pentru ajustarea terapiei cu scopul de a preveni reacțiile adverse la medicamente și de a reduce costurile asociate. Ei sunt cei care ajută la identificarea erorilor de prescriere şi contribuie astfel la scăderea riscului de reacții adverse și de spitalizare.

Pot identifica şi pacienții cu aderență scăzută la terapia medicamentoasă și să intervină prin educație și consiliere care să sublinieze importanța administrării medicamentelor așa cum a fost indicat de către medic şi/ sau posibilele reacții adverse pe care le pot experimenta pacienții. Utilizarea neadecvată a medicamentelor reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale spitalizării pacienților!

Fenomenul de îm­bă­trâni­re a popu­la­ției, prezent inclusiv în România, impune sistemelor de sănătate necesitatea gestionării unui număr crescut de pacienți cu multiple afecțiuni și medicamente administrate concomitent. Farmaciştii au un rol esenţial în optimizarea terapiei medicamentoase, mai ales în cazul pacienţilor cu regimuri de prescriere complexe, care au prescrise medicamente cu risc înalt, pacienții fragili sau care prezintă bariere în ceea ce privește aderența la tratament.

Roluri multiple

Rolul farmaciștilor centrat pe eliberarea sau prepararea medicamentelor a evolu­at la un rol centrat pe pacienți, care să asigure siguranța și eficacitatea terapiei medicamentoase printr-o gestionare individualizată. Pentru îndeplinirea acestui rol însă, comunicarea dintre pacienți și farmaciști este esențială și trebuie să aibă la bază înțelegerea rolului farmaciștilor pentru comunitate de către pacienți şi a faptului că pregătirea profesională îi recomandă ca specialiştii de bază în industria medicamentului.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.