Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman, din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a făcut public un punct de vedere pozitiv și a recomandat aprobarea medicamentului Imlygic, pentru tratamentul melanomului.

Imlygic, cu denumirea comercială T-Vec, este recomandat în tratamentul adulților cu melanom în fază de metastază. Medicamentul, administrat direct în leziune, este conceput să determine moartea celulelor tumorale și să genereze un răspuns imun al organismului împotriva acestora.

În cea de-a treia fază a studiului, care a stat și la baza opiniei  Comitetului, Imlygic și-a extins semnificativ ratele de răspuns durabil (DRR), în comparație cu factorul  de stimulare a coloniilor de granulocite si macrofage (GM-CSF). Studiul a fost efectuat pe 436 de pacienți, care sufereau de melanom de gradele IIIB, IIIC sau IV.

Comisia Europeană urmează să ia o decizie în privința autorizației de punere în piață pentru Imlygic, în următoarele luni. Food and Drug Administration, agenția din Statele Unite responsabilă cu reglementarea medicamentelor, a aprobat utilizarea medicamentului, iar prețul anunțat pentru piața americană este de 65.000 de dolari. Deocamdată, producătorul nu a anunțat prețul care ar putea fi practicat în Europa. 

Melanomul este o formă gravă de cancer de piele, care rămâne o problemă importantă de sănătate publică în Uniunea Europeană. Potrivit estimărilor, în 2012 se înregistrau 56.000 de noi cazuri de melanom în Franța, Italia, Spania, Germania și Marea Britanie, iar 9.500 dintre pacienți au murit.