Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Mai presus de orice alte probleme de sănătate actuale, pandemia de COVID-19 este cea care ”ține capul de afiș” în toate știrile. Iar acum, lansarea vaccinurilor și a campaniilor de vaccinare duce la noi întrebări și, pentru mulți, la noi motive de neliniște.

Am încercat să trecem în revistă câteva date actuale și să încercăm să ofe­rim un posibil răspuns la întrebarea ”când se va atinge imunitatea populației” (imunitatea de turmă).

Majoritatea modelelor prezic că majoritatea - 60 sau 70% - dintre persoanele dintr-o populație trebuie să fie vaccinate pentru a se obține imunitatea populației. Foarte multe voci au argumentat pentru obținerea acestei imunități prin renunța­rea la măsurile de carantină și lăsarea ”la liber” a interacțiunilor sociale.

Din păcate, deși teoretic acest lucru ar fi posibil, ar lăsa în urmă milioane și milioa­ne de decese (care, în condițiile actuale, sunt evitate) și supraîncărcarea sau chiar colapsarea sistemelor de sănătate.

Măsurile luate au fost implementate pe baza unor scenarii complexe realizate de Organizația Mondială a Sănătății (și alte instituții din lume) care au luat în calcul toate datele necesare și modelele de propagare cunoscute și care au arătat că inexis­tența măsurilor de carantină ar duce la milioane de decese inutile.

Un vaccin contratimp

Vaccinul a devenit astfel singura modalitate prin care întreaga omenire speră la revenirea la normalitate într-un timp scurt și fără milioane de victime. Prin intermediul vaccinurilor s-ar atinge în cel mai scurt timp imunitatea de turmă, care să tempereze drastic răspândirea virusului.

Imunitatea de turmă funcționează atunci când foarte mulți oameni din populație sunt imuni la o boală și acționează ca un tampon pentru cei din aceeași comunitate care nu sunt imuni și pe care, astfel, îi protejează.

Dacă 2020 a fost anul în care COVID-19 a perturbat viețile tuturor, 2021 promite să fie anul în care vaccinurile încep să readucă lucrurile la normal.

Vaccinurile au fost create într-un timp record și mulți își pun întrebarea acum dacă vaccinurile sunt sigure. Răspunsul Organizației Mondiale a Sănătății este cate­goric: DA!

Vaccinurile aprobate deja (există alte câteva în studii clinice) sunt aprobate la nivel mondial și au trecut toate testele clinice care trebuie să arate mai întâi că sunt sigure și eficiente înainte de autorizare, la fel ca orice alt vaccin.

Au fost dezvoltate într-un timp atât de scurt grație eforturilor organizațiilor mondiale și investițiilor uriașe care s-au făcut. Timpul scurt de dezvoltare nu reflectă nicidecum o ”grabă”, ci faptul că au fost alocate toate resursele necesare (un efort financiar și logistic imens) pentru ca aceste vaccinuri să fie lansate în acest an.

În următorul articol puteți vedea care sunt fazele prin care trebuie să treacă un vaccin pentru a fi aprobat, după ce s-a demonstrat în laborator faptul că poate declanșa un răspuns imun din partea organismului.

Cât de repede atingem imunitatea de turmă

Răspunsul la această întrebare este: când vom atinge un procent de imunizare de cca 70% din populație.

Dar răspunsul la întrebarea când vom atinge un procent de cca 70% de imunizare a populației ține de mai mulți factori: de existența în număr suficient a vaccinurilor, de programe de vaccinare eficiente (multe centre, personal etc) și de dorința populației de a se vaccina.

Dacă populația va fi reticentă să se vaccineze, imunitatea de turmă poate fi atinsă după ani de zile. De aceea, sfatul nostru este să profitați de campania de vaccinare derulată astăzi de Ministerul Sănătății din România și să îi sfătuiți pe toți cei apropiați să se vaccineze în etapa potrivită.

Aflați mai multe despre campania de vaccinare de la https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Citeste si 

Cum sunt dezvoltate vaccinurile? 

Mituri despre vaccinuri 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.