Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Adoptarea unui stil de viață sănătos este recomandarea pe care o primim frecvent din partea medicilor și farmaciștilor datorită beneficiilor pe care le oferă pentru sănătate, atât pentru cei care au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, cât și pentru cei care doresc să prevină instalarea ei. 

Dacă consultăm ultimele noutăți pu­blicate în domeniul hipertensiunii, vom constata că modificarea stilului de viață reprezintă, alături de tratamentul medicamentos, o metodă de tratament pentru scăderea tensiunii arteriale, datorită faptului că poate preveni sau întârzia debutul HTA și poate reduce riscul cardiovascular.

Ce implică un stil de viață echilibrat, care să susțină sănătatea inimii ?

Cu toate că inițial ne putem simți intimidați de efortul pe care îl asociem introducerii unor noi obiceiuri în rutina noastră zilnică, schimbarea stilului de viață implică de fapt un lucru foarte simplu: reorganizarea alegerilor alimentare și introducerea unei activități fizice constante în programul nostru obișnuit. Odată cu aceste măsuri, se va reduce semnificativ riscul de a dezvolta anumite afecțiuni ale inimii sau ale vaselor de sânge datorită faptului că tensiunea arterială va fi controlată mai bine și tratamentul medicamentos cu antihipertensive va fi mai ușor de susținut.

Pentru a înțelege rolul acestor recomandări în prevenția și controlul hiperten­siunii arteriale este suficient să observăm importanța crescută pe care specialiștii o oferă modificării stilului de viață la pacienții cu hipertensiune, datorită faptului că acestea ajută semnificativ la scăderea tensiunii arteriale și sănătatea organismului în general.

Pentru cine este recomandat acest stil de viață ?

Atunci când valorile tensiunii arteriale măsurate acasă sau la medic depășesc în mod frecvent valoarea de 130/85 mmHg, este momentul prielnic de a adopta cât mai multe dintre măsurile descrise ca aparținând unui stil de viață sănătos. Practic, acest nou stil de alimentație, însoțit de activitate sportivă, va reprezenta o metodă de prevenire a hipertensiunii pentru orice pacient sănătos sau o metodă de tratament asociată medicației în cazul celor cu hipertensiune deja instalată. Aceste schimbări oferă pentru pacienți șansa de a se implica activ în tratamentul hipertensiunii, respectând propriile alegeri, cărora li se alătură tratamentul medicamentos prescris de medic. Tot rezultatele studiilor de specialitate vorbesc foarte clar despre avantajele măsurilor dietetice în controlul hipertensiunii deoarece favorizează scăderea tensiunii (suplimentar medicației prescrise) și pot duce chiar la scăderea dozelor de medicamente, însă doar sub atenta evaluare și expertiză a medicului dumneavoastră.

Scăderea în greutate, măsura de bază pentru controlul tensiunii arteriale

Evaluarea greutății corporale poate fi un prim pas în caracterizarea sănătății dumneavoastră. Aceasta se face cel mai simplu prin calcularea indicelui de masa corporală. Pentru a calcula acest parametru, vă puteți adresa farmacistului dumneavoastră. Acesta vă va ghida în a înțelege valorile obținute și a lua măsurile necesare întreținerii stării dumneavoastră de sănătate. Pacienții încadrați în categoria de supraponderali sau obezi în urma calculării scorului, necesită implementarea unui plan de scădere în greutate cât mai devreme posibil. Recomandat este să vă propuneți a pierde aproximativ 10% din greutatea inițială, pe parcursul primelor 3-6 luni. Acesta este ritmul ideal de a slăbi sănătos, ritm la care organismul se poate adapta ușor, astfel încât dumneavoastră să puteți susține ulterior obiceiurile alimentare nou instalate. Este de preferat ca ritmul de scădere în greutate să nu depășească 1 kg/săptămână.

Avantajul unei greutăți normale în cazul pacienților hipertensivi este reprezentat de îmbunătățirea stării fizice și psihice și chiar reducerea numărului de medicamente ca urmare a scăderii valorilor tensiunii arteriale. Studiile de specialitate au identificat faptul că pentru fiecare 5 kg pierdute se poate obține o scădere a tensiunii de până la 5 mmHg, deci un rezultat semnificativ dacă ne gândim că aceste cinci unități pot face diferența între o tensiune normal-înaltă și stadiul I al hipertensiunii!

Activitatea fizică, piatra de temelie pentru scăderea optimă în greutate

În dorința de a ajuta pacienții hipertensivi să controleze cât mai bine tensiunea arterială, specialiștii încurajează practicarea a 30 de minute de sport de 5 ori pe săptămână, deoarece este dovedit științific că activitatea sportivă intensă poate să scadă semnificativ tensiunea arterială. Cu toate acestea, statistica spune că doar 1 din 5 pacienți reușesc să încadreze o astfel de activitate sportivă în programul săptămânal.

Dacă și dumneavoastră v-ați propus până acum să urmați un program de sport, însă nu ați reușit să îndepliniți planul promis, nu vă descurajați! Important este să alegeți o activitate care să vă facă plăcere în a o practica, iar timpul pe care îl dedicați acesteia îl puteți împărți în 3-4 reprize săptămânale, a cate 30 de minute.

Printre variantele ușor de încadrat în rutina zilnică se numără mersul rapid pe jos cu o viteză de aproximativ 4 km/h, mersul cu bicicleta cu maxim 16 km/h sau practicarea de aerobic acvatic. Dacă doriți să obțineți rezultate bune în sensul scăderii tensiunii arteriale, ar fi de preferat să alegeți o activitate sportivă de tip alergare, înot, sărit coarda sau mersul cu bicicleta dar cu o viteză mai mare de 16 km/h. Practicând în mod regulat o activitate fizică, veți avea un tonus fizic și psihic mai bun, veți reuși să faceți alegeri sănătoase în dieta dumneavoastră zilnică, pe care să le păstrați pe termen lung și cel mai important aspect este reprezentat de faptul că veți scădea riscul de boli cardiovasculare.

Dieta potrivita pacientului hipertensiv

Stilul alimentar apreciat ca fiind cel mai potrivit unui mod de viață sănătos se aseamănă mult celui bazat pe dieta mediteraneană, celebră deja în zilele noastre. Aceasta promovează consumul de legume și fructe proaspete, lactate sărace în grăsime, pește, grăsimi nesaturate (în principal uleiul de măsline), un consum moderat de alcool (în principal, nu mai mult de o porție de vin pe zi, în timpul mesei). Beneficiul pe care îl avem prin adoptarea acestui stil alimentar este în favoarea sănătății noastre, prin scăderea riscului de evenimente cardiovasculare, datorită unei stări mai bune de sănătate a inimii și vaselor de sânge. La pacienții hipertensivi care au urmat aceasta dietă s-a observat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, a glicemiei și a lipidelor din sânge.

Tot pentru a susține sănătatea orga­nismului, este descurajat consumul de băuturi îndulcite cu zahăr deoarece pre­dispune la supraponderabilitate, iar o gre­u­­tate corporală peste valoarea normală reprezintă un factor agravant pen­tru tensiunea arterială.

În cazul pacienților hipertensivi, contrar unor mituri alimentare, specialiștii nu in­terzic consumul de cafea sau al altor bău­turi cu cafeina, cum ar fi ceaiul verde sau cel negru. În fond, cel mai important lucru este să urmăriți care este răspunsul orga­nismului dumneavoastră în urma consu­mului acestora și să reduceți concentrația de cafeină consumată pe parcursul zilei atunci când valoarea tensiunii arteriale crește mai mult de 140/90 mmHg.

Una dintre cele mai importante măsuri pe care le puteți lua pentru a diminua riscul de hipertensiune și de a susține un tratament medicamentos antihipertensiv, este reprezentată de limitarea consumului de sare din dietă. Explicația influenței acestuia asupra tensiunii arteriale este dată de faptul că sodiul din sare determi­nă reținerea apei în organism, menținând astfel o presiune ridicată asupra pereților vaselor de sânge. Este cunoscut faptul că un consum crescut de sare (> 5 g/zi, echivalentul unei lingurițe rase de sare) asociază dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Astfel că nu se recomandă să adăugați suplimentar sare în timpul preparării alimentelor, deoarece acestea conțin deja toată cantitatea de sodiu necesară bunei funcționări a organismului.

Așadar, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate constituie primul pas în reducerea tensiunii arteriale și a riscului cardiovascular.

Eficacitatea măsurilor prezentate anterior a fost dovedită științific în cadrul studiilor de specialitate, care au demonstrat că un stil de viață sănătos aduce pacienților risc mai mic de a suferi accidente cardiovasculare fatale, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut.

Sfatul ETHICA

Stilul de viață echilibrat este reprezentat în principal de următoarele aspecte:

  • o dietă bazată pe legume și fructe proaspete, pește, nuci, ulei de măsline, lactate cu conținut scăzut de grăsime, cereale integrale

  • un consum cât mai redus de grăsimi de origine animală sau carne roșie

  • reducerea consumului de sare

  • moderarea consumului de alcool

  • atingerea și menținerea unei greutăți corporale normale

  • practicarea unei activități fizice regulate

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.