Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Utilizarea medicamentelor prescrise altor persoane este asemănătoare cu jocul la ruleta rusească:  vă poate ajuta sau poate conduce la reacţii adverse sau chiar la agravarea bolii

Doar pentru că vedem medicamente şi suplimente alimentare prezentate în mass-media (la televizor, pe internet sau în ziare/reviste), nu înseamnă automat că sunt potrivite pentru toată lumea.

Un medic, în momentul în care prescrie un medicament pentru pacient, ia în considerare mulţi factori, în principal afecţiu­nea pe care doreşte să o trateze în prezent, istoricul medical, alte medicamente care sunt administrate, dar şi diferite riscuri şi beneficii ale terapiei.

Farmacistul poate recomanda doar medicamente (sau suplimente) care nu se eliberează pe baza de prescripţie, dar, printr-un scurt interviu, principiul se repetă şi acest profesionist vă face o recomandare luând în considerare toţi factorii de mai sus. Farmacistul poate, de asemenea, să vă ofere o serie de informaţii importante des­pre medicamentele prescrise de me­dic: cum să le administraţi, cât timp durează tratamentul, reacţii adverse, dacă interacţio­nează cu alte medicamente/suplimente alimentare pe care le admi­nistraţi.
Recomandarea de medicamente şi de suplimente alimentare, făcută de altcineva decât de un specialist în sănătate (me­dic, farmacist) nu ia în considerare factorii amintiţi şi lasă pacientul vulnerabil la interacţiuni medicamentoase sau la reacţii adverse care pot conduce la evenimente care pun viaţa în pericol.

Familia, vecinii, prietenii, chiar dacă au avut rezultate excelente cu un anumit medicament, nu sunt în măsură să îl recomande şi altora. Ei au beneficiat de un tratament personalizat, indicat de medic în urma anamnezei făcute şi, luând acelaşi medicament, fără a întreba medicul sau farmacistul, vă expuneţi unui risc inutil.

Iată mai jos câteva motive pentru care nu trebuie să luaţi medicamente prescrise altor persoane sau la recomandarea persoanelor neautorizate:

 • Poate nu cunoaşteţi pentru ce afecţiuni este acest medicament indicat şi care pot fi efectele lui
 • Similaritatea numelui medicamentelor poate conduce la confuzii şi la administrarea unui medicament care are indicaţii complet diferite; exemplu: Aspenter (aspirina 75 mg cu acţiune antiagregantă plachetară) şi Aspacardin (aspartat de potasiu şi aspartat de magneziu cu acţiune adjuvantă la adulţi în boala coronariană, aritmii ectopice şi în prevenţia aritmiilor determinate de glicozide tonicardiace)
 • Poate nu cunoaşteţi potenţialul medicamentului şi efectele pe termen scurt dar şi lung şi nu reuşiţi să le recunoaşteţi;
 • Fiecare medicament este contraindicat în anumite afecţiuni şi doar medicul sau farmacistul cunoaşte exact dacă medicamentul vă este sau nu potrivit, în funcţie de istoricul medical
 • Modul de administrare este particular pentru anumite medicamente: cu sau fără alimente, evitarea anumitor alimente, contraindicaţia utilizării băuturilor alcoolice; (exemplu: nu este recomandată administrarea concomitentă de cantităţi mari de suc de grepfrut şi statine, medicamente utilizate pentru reducerea colesterolului.)
 • Medicamentul administrat interacţio­nea­ză cu alte medicamente sau suplimen­te alimentare cu consecinţa anu­lării acţiu­nii terapeutice, dar şi cu efecte secundare.
 • Fără diagnosticare propice, medicamentele pot masca simptome ale bolii care poate evolua şi care poate fi mai greu de tratat ulterior.
 • Poate fi doza nepotrivită pentru corpul dumneavoastră, poate doza de acest medi­cament trebuie crescută treptat (proces numit titrare) sau la doze diferite medicamentul este indicat în alte afecţiuni; exemplu: aspirina administrată pentru febră sau durere doza recomandată este 500-1000mg la 4-8 ore maxim 4g/zi, iar pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare doza recomandată 75-300mg pe zi administrat într-o singură doză.
 • Puteţi fi alergic atât la substanţa medicamentoasă dar şi la alţi componenţi; exemplu: alergiile la antibiotic din clasa penicilinelor sunt unele dintre cele mai cunoscute (întrebaţi farmacistul dacă medicamentul care urmează să îl administraţi conţine derivate de penicilină)
 • Dacă prezentaţi afecţiuni renale sau hepatice, anumite medicamente pot fi contraindicate în aceste cazuri sau doza de medicament trebuie să fie adaptată cazului individual doarece, dacă acesta nu poate fi metabolizat şi eliminat din orga­nism, se poate acumula şi avea efecte toxice.
 • În anumite cazuri este nevoie de asociere cu alte medicamente pentru a evita efectele secundare, dar şi pentru a obţine efectele dorite; exemplu: administarea diureticelor (eg. indapamida) în cazul edemelor periferice cauzate de administrare medicamentelor antihipertensive din clasa blocantelor canalelor de calciu (eg.amlodipina)
 • Multe medicamente sunt contraindicate în cazul femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
 • Medicamentele au termen de valabilitate bine definit şi, dacă este primit de la altcineva şi nu în cutia originală, acesta poate fi expirat sau cutia poate conţine un medicament complet diferit.
 • Este foarte important să informaţi medicul sau farmacistul ce medicament aţi administrat, în special în situaţia unor efecte secundare care vă pot pune viaţa în pericol, iar orice informaţie poate schimba cursului tratamenului; exem­plu: dacă urmaţi un tratament cu medicamente anticoagulante şi administraţi un antiinfla­mator precum ibuprofen se poate ajunge la hemoragii ce pun viaţă în pericol şi este important ca această hemoragie să fie localizată în timp cât mai scurt de către medic.

În concluzie, nu administraţi medicamente după ureche şi adresaţi-vă medi­cului sau farmacistului, specialişti care vă pot recomanda tratamentul individualizat în funcţie de starea dumneavoastră de sănătate şi de istoricul dumneavoastră medical.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.