Începem în acest număr o prezentare a celor mai implicate farmacii din grupul Ethica.
În Orăştie, una dintre cele mai vechi farmacii din oraş este parte a grupului Ethica. Pornită cu peste 40 de ani în urmă, „Farmacia lu’ Jula”, aşa cum este cunoscută de localnici, a devenit unul dintre punctele de stabilitate şi de încredere pentru comunitatea din oraş.
Am stat de vorbă cu Radu Jula, unul dintre actualii proprietari ai farmaciei care ne-a povestit despre începuturi, încrederea în profesia de farmacist şi relaţia specială pe care un farmacist trebuie să o aibă cu pacienţii.
Ca şi mulţi alţi tineri, Radu a ajuns farmacist urmând exemplul mamei sale care, la rândul său, a urmat exemplul unei verişoare mai mari, tot farmacistă. Atracţia pentru farmacie a căpătat-o prin prisma admiraţiei faţă de profesia mamei sale şi a urmat, cum spune el „neîmpins de la spate” cursurile facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, unde şi-a făcut lucrarea de diplomă în farmacognozie și master în analiza și controlul medicamentului. Fără îndoială că la această alegere au contribuit nenumăratele ore petrecute în farmacie uitându-se fascinat cum se năşteau zilnic din pulberi şi substanţe atent măsurate zeci de preparate farmaceutice.
Printre primele farmacii
„Farmacia lu’ Jula” este printre cele mai vechi din Orăştie, funcţionând în aceeaşi locaţie de zeci de ani. Atunci, în Orăştie, un oraş cu peste 26000 de locuitori, existau numai două farmacii. Cea nouă, actuala Farmacie „a lu’ Jula” situată în zona de blocuri și cea veche situată în centrul oraşului. După Revoluţie, farmacia „lu’ Jula” a fost cumpărată de la stat de patru asociaţi, în cele din urmă doamna Jula rămânând asociat unic.
Când vorbeşte despre farmacie, vocea lui Radu devine apăsată şi se simte în ea un entuziasm deosebit. Are încredere în profesia de farmacist şi spune că viitorul farmaciilor independente este dictat doar de voinţa farmaciştilor de a-şi face meseria în mod profesionist şi de dorinţa acestora de a fi mereu în slujba pacientului.
De aici derivă apoi toate acţiunile pe care o farmacie trebuie să le facă nu pentru a supravieţui, ci pentru a deveni importantă pentru comunitate şi a fi profitabilă pe termen lung.
Este exact motivul pentru care Radu, împreună cu mama sa, au hotărât să devină parte a grupului Ethica. Este grupul de farmacii în care primează etica profesională, etica farmaceutică. Unde nu se atrag pacienţii prin reduceri false, ci prin implicarea şi dorinţa de a ajuta oamenii. În Ethica, Radu simte viitorul profesiei de farmacist şi un suflu nou care va schimba optica legată de farmacişti şi va reda acestora statutul de drept: acela de profesionişti în domeniul medicamentului.
Farmacistul, factor de încredere
Sub „pălăria” Ethica, „Farmacia lu’ Jula” şi-a găsit propria cale de dezvoltare. Deşi numele oficial al farmaciei este RomDigiFarm (Rom de la România, Digi de la Digitalis şi Farm de la farmacie), Radu a simţit potenţialul obiceiului locului şi a redenumit farmacia aşa cum i se spunea de zeci de ani în comunitate: „la Jula”. Este o expresie a încrederii oamenilor în specialist, arătând că ei se orientează mai ales după profesionalismul farmacistului şi modul de interacţiune cu acesta decât cu o simplă unitate farmaceutică.
Radu este neclintit în convingerea sa că farmaciile mici, independente, au o altfel de relație cu pacientul, interacțiunea cu acesta este mai intimă și familiară și constă în ajutorarea reală a acestuia să îşi rezolve problemele de sănătate.
Pare ciudat, însă el ne spune că „am câte un pacient căruia nu îi dau nimic, pentru că nu are nevoie de nimic. Daca aş vrea sa fiu comerciant, i-aş umple casa de medicamente. Dar vreau să îl ajut pe omul acela să aibă încredere şi să vină în continuare la mine nu pentru că am cele mai bune preţuri, ci pentru că ştie că îl pot ajuta. Eu cred ca asta trebuie sa fie profesia de farmacist şi prin asta trebuie să facem faţă concurenţei acerbe”.
Ne spune că renumele farmaciştilor de la Jula face ca deseori să vină oameni cu medicamente cumpărate din altă parte pentru a-i întreba cum se administrează. Nu îi refuză, deşi poate nu este cea mai plăcută situaţie, tocmai pentru că ştie că acei oameni au venit cu mare încredere în farmacia sa.
Dar remarcă că în străinătate acesta este un serviciu. Pacientul vine cu o listă de medicamente, i le arată farmacistului, iar acesta îi stabilește o întâlnire peste două zile, timp in care se pregăteşte, află ce probleme sunt. Asta înseamnă consult pe probleme farmaceutice şi este un serviciu plătit. Nu de către pacient, ci de către stat care înţelege că în urma acestor servicii, sistemul de sănătate economiseşte bani.
„Dacă eu îi fac o recomandare care îl ajută, sistemul de sănătate economiseşte bani după aceea pentru ca acel pacient va interacționa mai puțin cu sistemul, va fi mai sănătos.”
În plus, continuând să vorbească despre profesia de farmacist el ne arată că în multe ţări farmaciştii sunt disponibili strict pentru consiliere. Farmacistul este cel care te informează despre medicament, despre modul de administrare al acestora şi despre interacţiuni pe care uneori nici medicii nu le cunosc. Farmacistul ştie cum se produce un medicament, iar punctul de întâlnire cu medicul este legat de bolile în care se administrează şi cum se administrează.
O farmacie cu personalitate
Astăzi în Orăştie, la o populaţie de 14000 de locuitori sunt 13 farmacii. Pe lângă farmaciile independente sunt reprezentate aproape toate farmaciile de lanţ. Cu toate acestea, Radu nu este intimidat de marile lanţuri cu posibilităţi mult mai extinse legate de aprovizionare şi de marketing. Crede în misiunea Ethica şi în brandigul local al farmaciei. Are o prezenţă constantă pe Facebook, unul dintre canalele principale cu care ţine legătura cu pacienţii.
„Cred că trebuie să ne bazăm pe profesionalism şi pe implicarea şi dorința de a ajuta oamenii. De asta am făcut 5 ani de facultate şi am depus jurământul.”
Pe lângă sfaturi legate de administrarea medicamentelor, în farmacia lu’ Jula pacienţii pot veni să îşi măsoare gratuit tensiunea sau glicemia.
Preparatele, mândria farmacistului
Cu mândrie, Radu ne spune că au preparat anul trecut peste 900 de reţete magistrale! Dar nu se opresc aici: „noi facem şi preparate de laborator. Pasta Petrini, de exemplu, o producem în șarje limitate, vindem în jur de 50 de cutii pe lună. Dar facem şi multe altele, de exemplu o cremă cu vitamine care este foarte căutată sau produse de bază în farmacie: apă oxigenată, rivanol, tinctura de iod”.
Se bucură că în continuare prepară foarte mult și asta îl face să fie mândru pentru că aceasta este profesia.
Radu Jula este unul dintre tinerii farmacişti care are puterea şi dorinţa de a demonstra că profesia de farmacist este una nobilă şi de a o valoriza aşa cum trebuie. Privind în viitor, speră ca unul dintre copii săi să preia farmacia sau, în cazul în care aceştia nu doresc să îmbrăţişeze profesia, să o predea unui îndrăgostit de farmacie, aşa cum este şi el.