Colegiul Farmaciștilor din România, împreună cu Federația Patronatelor Farmaceutice din România, au demarat un proces de consultare a farmaciștilor privind importanța recunoașterii formale a serviciilor farmaceutice în țara noastră și implementarea acestora în farmacii la nivel național.
Serviciile farmaceutice reprezintă o acțiune sau un asamblu de acțiuni efectuate de către farmacist, necesare pentru a garanta asistența farmaceutică a populației.
Exemple: asigurarea accesului la medicamente prin prepararea medicamentelor, eliberarea medicamentelor și oferirea de informații privind modul de utilizare a acestora, utilizarea rațională a medicamentelor, supravegherea modului de administrare a acestora, identificarea și evitarea efectelor adverse ale medicamentelor, precum și o serie de servicii specifice fiecărei boli sau unui grup populațional (gravide, vârstnici, femei aflate la menopauză, pacienți cronici).

Farmacistul este profesionistul în domeniul sănătății care are contact direct cu pacientul, fiind ultimul din drumul terapeutic parcurs de pacient, după medici, și de cele mai multe ori primul căruia pacienții se adresează atunci când au o urgență, când cred că afecțiunea lor este una ușoară sau pur și simplu datorită faptului că pentru sfatul unui farmacist nu este nevoie de programare și (momentan) nu costă.
Consilierea pacientului de către farmacist este, prin urmare, un aspect important în sistemul de sănătate: pe de o parte, îmbunătățește semnificativ starea de sănătate a pacientului, prin intervenții directe și la timp, și, pe de altă parte, reduce cheltuielile suplimentare sau inutile cu tratarea pacienților prin prevenirea și consilierea timpurie a acestora.
De-a lungul ultimelor patru decenii, a existat o tendinţă ca practica farmaceutică să se mute departe de concentrarea inițială pe aprovizionarea cu medicamente sau prepararea medicamentelor spre un accent mai puternic asupra îngrijirii pacientului. Rolul farmacistului a evoluat de la cel al unui producător și furnizor de produse farmaceutice către cel al unui furnizor de servicii și informații și în cele din urmă către un furnizor de îngrijire a pacientului. Din ce în ce mai mult, sarcina farmacistului este de a se asigura că tratamentul medicamentos al unui pacient este indicat în mod corespunzător, este cel mai eficient disponibil, cel mai sigur posibil și convenabil pentru pacient. Prin asumarea responsabilității directe pentru nevoile medicale ale pacientului, farmaciștii pot aduce o contribuție unică la rezultatul terapiei medicamentoase și la calitatea vieţii pacienţilor.
Furnizarea serviciilor farmaceutice către populație reprezintă cea mai facilă și ușor de accesat modalitate de prevenție și îmbunătățire a sănătății publice. Totodată, serviciile prestate de către farmaciști sunt implementate astfel încât să asigure un tratament centrat pe pacient, fiecare serviciu fiind individualizat pe nevoile și problemele acestuia.
Au fost aduse modificări substanţiale şi noi provocări în ceea ce priveşte domeniul farmaceutic, prin creşterea dramatică a numărului de medicamente, care pune în pericol utilizarea raţională a acestora de către pacienţi, prin creşterea costurilor necesare asigurării sănătăţii, prin numărul crescut de pacienţi cu boli cronice şi numărul insuficient de resurse umane în domeniul sănătăţii.
Asistenţa farmaceutică constă în furnizarea responsabilă a terapiei medicamentoase în scopul obţinerii unor rezultate clare care îmbunătăţesc sau mențin calitatea vieţii pacientului.
În România, deși majoritatea farmaciștilor realizează activități de consiliere a pacienților, de monitorizare a terapiei, de prevenire a reacțiilor adverse, aceste servicii farmaceutice nu sunt formal recunoscute de către statul român și nici remunerate în vreun fel.
Pentru ca toate aceste aspecte să fie remediate, inițiatorii proiectului au realizat demersuri în vederea recunoașterii formale, de către stat, a serviciilor farmaceutice în România. În acest sens, opinia fiecărui farmacist este esențială pentru a contura viziunea asupra furnizării serviciilor farmaceutice.
Farmaciștii își pot exprima punctul de vedere prin completarea formularului disponibil la acest link: https://goo.gl/forms/nRvZrLXfHfd2I4kv1 până la data de 1 noiembrie 2018.