Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Pentru a lua o decizie informată, bazată pe recomandările specialiștilor, este important să cunoaștem ce este gripa, cum se transmite și cum se manifestă, precum și cele mai bune metode de a ne proteja de această boală. Discutăm în acest articol toate aceste aspecte pentru ca, după parcurgerea acestuia, dumneavoastră să știți exact ce măsuri de prevenire trebuie să luați.

Ce este gripa și cum se transmite?

Gripa este o boală infecțioasă sezonieră, care se manifestă în special prin simptome respiratorii și care poate fi prevenită, dacă luăm măsurile adecvate. Gripa este produsă de diferite tipuri ale virusului gripal și se transmite foarte ușor, de cele mai multe ori prin contactul indirect, prin intermediul mâinilor, șervețelor, suprafețelor etc., contaminate cu secrețiile unei persoane infectate. De asemenea, dacă persoana infectată nu duce mână la gură atunci când strănută, persoanele aflate într-o arie de 2 metri pot fi contaminate cu virusul gripal.

Perioada de incubație pentru virusul gripal este în medie de 2 zile, dar se poate extinde până la 4. Persoanele care pot transmite virusul gripal la alți oameni sunt cele care prezintă deja simptomele gripei. De asemenea, dacă persoana in­fectată nu duce mâna la gură atunci când strănută, persoanele aflate într-o arie de 2 metri pot fi contaminate cu virusul gri­pal.

Cum se manifestă gripa?

Simptomele gripei se instalează rapid (spre deosebire de o răceală comună) și se prezintă sub formă sistemică (la nivelul întregului organism) sau doar la nivelul tractu­lui respirator. De regulă, gripa se manifestă sub forma unuia sau a unei combinații din următoarele simptome:

  • febră sau stare febrilă;
  • durere de cap (cefalee);
  • dureri musculare;
  • stare generală alterată;
  • nas înfundat sau cu secreții;
  • tuse neproductivă (seacă);
  • durere de gât.

În cazul copiilor, gripa se poate prezenta și cu simptome gastrointestinale precum vărsături și diaree.
Este important de precizat faptul că nu toate persoanele care sunt infectate cu virus gripal prezintă aceste simptome. Pe parcursul sezonului gripal, o mare parte din persoanele care poartă virusul în organism sunt asimptomatice.
Simptomele specifice gripei dispar după câteva zile, însă durerile de gât și secrețiile nazale pot dura ceva mai mult. Tusea și starea de oboseală generală pot dura de asemenea până la câteva săptămâni.

Cum deosebim gripa de răceală?

Gripa are un debut brusc, cu o stare gene­rală alterată și de cele mai multe ori cu febră înaltă, pe când o răceală se instaurează gradual, mult mai lent față de gripă. Gripa este produsă de câteva tipuri de virus gripal, și anume A, B și C. Virusul gripal A este cel mai des întâlnit, virusul gripal B produce o simptomatologie mai ușoară, iar virusul gripal C este cel mai moderat. Fiecare dintre aceste tipuri de virusuri gripale are mai multe tulpini.
Răceala, în schimb, poate fi produsă de sute de tipuri de virusuri, iar simptomele asociate durează mult mai mult ca în cazul gripei, până la câteva săptămâni.
Mai mult, tratamentul corespunzător, stabilit de către medic, este specific gripei: medicația antivirală. Tratamentul care se recomandă pentru ameliorarea simptomelor este comun celor două (antialgice, antiinflamatoare, antifebrile, decongestionante nazale, etc.).
De asemenea, gripa este mult mai peri­culoasă față de o răceală din cauza com­plicațiilor care pot apărea, în special în cazul copiilor cu vârsta de sub un an sau a vârstnicilor de peste 65 de ani cu boli cro­nice: pneumonie, encefalopatie, miocardi­tă. În cazul persoanelor vârstnice, acest fapt se întâmplă din cauza asocierii a mai multor boli, care scad rezistența acestora la infecție, răspunsul lor imunitar fiind mai puțin eficient. Copiii cu vâsta sub un an nu au dezvoltat încă un răspuns imun la virus și de aici riscul crescut de a fi infectați.
VACCINAREA rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei. Compoziția vaccinului gripal diferă în fiecare an deoarece se încearcă introducerea celor mai întâlnite tulpini ale virusurilor gripale pentru respectivul sezon. Este important de precizat faptul că vaccinul gripal conține virusuri gripale inactive, care nu pot produce gripă, ci care au rolul de a determina organismul să producă anticorpi, care vor recunoaște virusul gripal activ, atunci când organismul este contaminat, și îl vor inactiva. Acești anticorpi se dezvoltă complet la 2 săptămâni după vaccinare, prin urmare este important să facem vaccinul înainte de începerea sezonului.
Vaccinul gripal se administrează de aproximativ 50 de ani și a ajutat milioane de oameni să se protejeze împotriva gripei, având un profil de siguranță foarte bun.
Vaccinarea antigripală se recomandă de către Organizația Mondială a Sănătății în special pentru categoriile de persoane la risc în cazul infectării: copii cu vârsta între 6-39 luni, vârstnici cu boli cronice (diabet, boli cardiovasculare, boli pulmonare), vârstnici peste 65 de ani, gravide, precum și personalul medical.
Gripa este o boală care poate avea consecințe foarte grave, ajungându-se chiar la deces din cauza complicațiilor. Câteva măsuri de prevenție simple, pe care le puteți transmite copiilor dumneavoastră, precum și altor membri ai familiei, pot avea cu adevărat un impact pozitiv în lupta cu virusul gripal. Cea mai eficientă metodă de protecție rămâne vaccinarea antigripală. În funcție de vârsta dumneavoastră, de alte boli pe care le aveți sau de starea de sănătate, medicul de familie vă poate recomanda vaccinarea.   

Cum ne putem proteja de gripă?

Gripa este o boală care se transmite doar de la persoană la persoană, prin aer sau mâini și suprafețe contaminate. Riscul de a contacta virusul gripal sau de a-l transmite poate fi redus prin câteva măsuri simple de prevenție:
• rămâi acasă dacă ești bolnav
• spală-te pe mâini des și corect, utilizând săpun sau, dacă nu este posibil altfel, dezinfectant pentru mâini
• strănută în batistă sau acoperă-ți gura cu un șervețel și aruncă-l corespunzător
• evită să atingi ochii, gura sau nasul cu mâna, deoarece te poți infecta ușor

Semne și simptome Răceală Gripă
Debutul simptomelor Gradual Brusc
Febră Rar Des
Dureri Uneori Des
Frisoane Neobișnuit Foarte des
Oboseală, slăbiciune Uneori Des
Strănut Des Uneori
Nas înfundat Des Uneori
Dureri de gât Des Uneori
Dureri în piept, tuse Uneori Des
Durere de cap (cefalee) Rar Des

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.