Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Într-un raport dat publicităţii în luna noiembrie de către Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) în România se arată că, în ţara noastră, consumul total de antibiotice în medicina umană a scăzut cu 12% în 2017 faţă de anul 2015.

În condiţiile în care rezistenţa la antibiotice este o ameninţare reală, cu peste 700.000 de decese în fiecare an cauzate de infecţiile cu bacterii multirezistente, fiecare procent de scădere în consumul de antibiotice înseamnă un pas înainte spre controlul acestor tipuri de infecţii. Din numărul total de decese, 33 000 se raportează anual numai în Europa, iar România ocupă locul trei în topul ţărilor cu cele mai multe decese cauzate de infecţiile nocosomiale.

„Potrivit raportului elaborat de Centrul European de Control al Bolilor, în România, în anul 2017 se remarcă o tendinţă uşoară de reducere a consumului total de antibiotice în medicina umană (cu 12% faţă de anul 2015), însă cu păstrarea consumului crescut de antibiotice de rezervă şi a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, în special în sectorul spitalicesc.”

Deşi consumul de antibiotice a scăzut, România mai are de făcut numeroşi paşi pentru a ajunge la media de consum a Uniunii Europene. Momentan se află pe locul 4 în topul consumului de antibiotice (mediu intra şi extra spitalicesc), în spatele Spaniei, Ciprului şi Franţei.

Reducerea uzului nejustificat şi inutil de antibiotice a devenit o prioritate a sistemelor de sănătate din toate ţările, în încercarea de a controla rezistenţa antimicrobiană, atât în sectorul comunitar, cât şi în cel spitalicesc.

Grupul de farmacii independente ETHICA s-a alăturat efortului de scădere a consumului nejustificat de antibiotice şi s-a implicat în educarea populaţiei în legătură cu efectele consumului inutil de antibiotice.

Ne bucurăm că am reuşit prin campania „Nu consumului nejustificat de antibiotice” desfăşurată în farmaciile Ethica începând cu luna februarie, să arătăm pacienţilor noştri că antibioticele sunt o resursă inestimabilă pentru sănătatea umană şi trebuie utilizate cu atenţie, strict în cazurile necesare, pentru a putea beneficia şi pe viitor de efectele lor terapeutice.

Vă reamintim că fiecare dintre noi este capabil să contribuie la reducerea consumului nejustificat de antibiotice prin respectare unor reguli simple:

  • Să utilizeze antibiotice doar la recomandarea medicului
  • Să nu preseze medicul să prescrie antibiotice atunci când nu este nevoie
  • Să nu folosească niciodată antibiotice rămase
  • Să nu încerce să trateze gripa sau răceala cu antibiotice
  • Să urmeze întreg tratamentul cu antibiotice atunci când le-au fost prescrise de către medic

Campania „O amenințare la adresa sănătății tuturor: REZISTENȚA LA ANTIBIOTICE” face parte dintr-o serie de campanii de conștientizare pe care grupul de farmacii independente ETHICA le derulează anual în farmaciile ETHICA.

Raportul Centrului European de Control al Bolilor (ECDC) poate fi consultat integral aici: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/ESAC-NET-reportAER-2017-updated.pdf

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.