Cu toate că dislipidemia nu se manifestă prin simptome şi nu provoacă un disconfort fizic măsurabil (nu ne doare nimic, nu avem o stare de rău), un nivel ridicat de colesterol din sânge afectează direct arterele. Cu timpul, ateroscleroza afectează sănătatea, datorită evoluției plăcilor de colesterol.

Accidentul vascular cerebral: atunci când părți ale plăcii de aterom se desprind de pe arterele cerebrale, se formează trombi care blochează arterele și determină accident vascular cerebral.
Boala arterei carotide: blocarea cu colesterol a vaselor de sânge care oxigenează creierul, determină amețeli, senzație de vertij, pierderi ale echilibrului.

Dureri în piept: arterele care asigură perfuzarea sângelui spre inimă sunt tot mai înguste datorită plăcilor de colesterol; astfel, necesarul de oxigen este dificil de asigurat și apar durerile cardiace.

Infarct miocardic: atunci când se desprind părți ale plăcii de aterom de pe arterele inimii, se formează trombi care blochează arterele și determină infarct miocardic.

Litiază biliară: ficatul sintetizează colesterol pentru a procesa grăsimile din alimente; producția excesivă de colesterol determină formarea de calculi la nivelul bilei, care determină dureri intense în zona stomacului, în special după masă.

Dureri la nivelul gambei: prin blocarea arterelor care perfuzează membrele inferioare, apar dureri la mersul obișnuit, scade distanța ce poate fi parcursă în mod normal pe jos; poate fi însoțită de senzație de greutate în picioare.