Știri

Citeste aici ultimele știri publicate
Foto: © elenabsl | stock.adobe.com

Deseori când aţi trecut pragul unei farmacii comunitare, aţi beneficiat (conştient sau nu) de anumite servicii farmaceutice care să vă ajute să faceţi un pas corect către însănătoşire sau prevenţia unei boli. Vă întrebaţi ce înseamnă şi în ce constă aceste servicii farmaceutice? Aflaţi din acest articol.

Serviciile farmaceutice reprezintă an­samblul acțiunilor efectuate de către farmacist, necesare pentru a garanta asistența farmaceutică a populației. Scopul lor este de a asigura cel mai bun răspuns la nevoile și problemele de sănătate ale populației în totalitate și ale pacientului în mod individual.

Servicii în farmacia comunitară

În farmaciile comunitare farmacistul poate furniza pentru pacienţii săi mai multe servicii farmaceutice:

 • Farmacistul va analiza prescripţia primită de la medic din punct de vedere farmaco-clinic.
 • Farmacistul poate analiza semnele şi simptomele cu care vă prezentaţi în farmacie (atunci când nu aveţi prescripţie) şi vă poate recomanda un tratament sau vă va îndruma către medic.
 • El este cel care va elibera medicamentele dumneavoastră.
 • Vă va consilia şi vă va oferi informaţii esenţiale legate de modul de utilizare al medicamentelor
 • Tot el va supraveghea modul de administrare al medicamentelor, va evalua eficienţa tratamentului şi modul dumneavoastră de aderare la terapia recomandată.
 • Farmacistul este cel care vă va consi­lia în legătură cu evitarea efectelor adverse ale medicamentelor şi a interacţiunilor medicament-medicament/aliment.
 • În farmacia comunitară se pot prepara anumite medicamente!
 • Farmaciştii ajută la promovarea sănătății în comunitate.
 • Ei sunt profesioniştii care vă pot consilia eficient în ceea ce priveşte stilul de viaţă sănătos.

Servicii farmaceutice oferite de farmacistul clinician

Din păcate, aceste servicii nu sunt încă standardizate şi implementate în România. Farmacistul clinician este cel care lucrează direct cu medicii şi alți profesioniști din sănătate şi cu pacienţii pentru a se asigura că medicamentele prescrise pacienților au cele mai bune rezultate posibile (ajustează dozele, recomandă medicamente etc.). El are o pregătire excelentă şi lucrează de obicei în spitale şi centre medicale unde are interacţiuni dese cu medicii și alți profesioniști din sănătate, fiind de multe ori parte a unei echipe de îngrijire a pacientului.

Serviciile oferite de farmacistul clinician pot consta în:

 • Obținerea, evaluarea și utilizarea informațiilor despre medicamente.
 • Obținerea, evaluarea și utilizarea informațiilor despre pacient.
 • Inițierea, monitorizarea și optimizarea tratamentului medicamentos al pacientului în mod individual.
 • Consilierea şi educarea pacientului.
 • Informarea și consilierea membrilor echipei medicale privind utilizarea rațională a medicamentelor.
 • Promovarea sănătății.

Serviciile farmaceutice sunt parte a sistemului de sănătate și au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea calității vieții populației.

Farmacistul este profesionistul în domeniul sănătății care este în contact direct cu pacientul, el fiind primul căruia pacienții se adresează atunci când afecțiunea este una ușoară şi au nevoie de consiliere legată de medicaţie sau diagnostic. Farmacistul este profesionistul uşor de abordat, nu este nevoie de programare şi (în prezent) asigură consultaţii gratuite, necorelate cu asigurările de sănătate.

Spre deosebire de România, în alte state europene serviciile farmaceutice sunt cunoscute şi respectate de întreaga echipă pluridisciplinară: medic, farmacist, asistent medical/de farmacie şi pacient şi, de asemenea, acestea sunt remunerate prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate.

Mai jos puteţi descoperi câteva din intervenţiile farmacistului remunerate într-un stat european. Aceste servicii sunt furnizate în mare parte și în România, dar într-un format neorganizat şi nestandar­dizat încă. Intervenția farmacistului în domeniul prevenției și preîntâmpinării unor efecte adverse este semnificativă pentru sistemul de sănătate.

Suntem siguri că vă veți da seama că ați beneficiat (și nu doar o dată) de recomandările unui farmacist. Vă îndemnăm să țineți cont de consilierea care vă este oferită gratuit în acest moment de farmacistul dumneavoastră.

Exemple de servicii oferite de farmacist şi decontate în Anglia

Eliberarea medicamentelor – la eliberarea unui medicament prescris pe reţetă, indiferent de cantitate, farmacia primeşte remunerare unică.

Revizuirea tratamentului medicamentos cronic (Medicine Use Review): realizat anual de către un farmacist acreditat, vizează anumite categorii de medicamente care pot prezenta reacţii adverse semnificative cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (eg. ibuprofen), medicaţia diabetului zaharat (eg. insulina), anticoagulante (eg. apixaban), medicaţia aparatului cardiovascular (eg. medicamente indicate în hipertensiunea arterială), medicaţia astmului bronşic şi bronşitei pulmonare obstructive cronice (eg. montelukast, salmeterol). Această consultaţie se realizează în mediu privat şi doar cu consimțământul scris al pacientului. Fiecare consultaţie este de asemenea remunerată cu o sumă unică.

Inițierea unui tratament medicamentos (New Medicine Service): realizat la 2-3 săptămâni după iniţierea tratamentului cu unul din medicamentele vizate şi pentru serviciul descris anterior. Se realizează doar cu acordul pacientului, de către farmacistul acreditat pentru acest serviciu şi este decontat.

Oprirea fumatului (Stop smoking): reprezintă un program accesibil tuturor pacienţilor care doresc să se lase de fumat. Acesta poate fi oferit atât de către farmacist cât şi de asistentul de farmacie acreditat. Presupune 6 şedinţe de consiliere şi eliberarea tratamentului de substituţie cu nicotină. Serviciul şi tratamentul este decontat.

Vaccinare antigripală în farmacie (Flu Jab): serviciu oferit de către farmacist acreditat în urma unui training anual (teoretic şi practic - tehnica de injectare și de resuscitare). Farmacia este dotată cu trusa de prim ajutor ce să conţină adrenalină, recipiente speciale pentru deşeuri biologice (seringa cu ac) şi spaţiu privat de consultaţie. Pa­cienți eligibili: peste 65 ani, pacienţi care suferă de diabet zaharat, astm bronșic, bronşită pulmonară obstructivă cronică, boli cardiovasculare. Serviciul şi costul vaccinurilor este remunerat.

Contracepția de urgență (Emergency Hormonal Contraceptives): serviciu oferit de către un farmacist acreditat care presupune consilierea pacientei în spaţiu privat. Se va evalua situaţia prin chestionar standardizat de 12 întrebări, iar dacă este necesar se va elibera tratamentul constând în levonorgestrel 1500 mcg. De asemenea, pacienta va primi informaţii despre posibile metode de contracepţie existente şi boli cu transmitere sexuală. De asemenea, se poate realiza gratuit testul pentru infecţia cu Chlamydia. Vor fi decontate atât consilierea, costul tratamentul, dar şi testarea.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.