Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Un studiu recent a încercat să identifice modul în care pacienţii utilizează antiinflamatoare nesteroidiene, o clasă de medicamente cu reprezentanţi disponibili şi fără reţetă. Studiul a pus sub lupă 1300 de persoane care obişnuiau să utilizeze ocazio–nal ibuprofen. Cercetătorii i-au rugat pe toţi cei din studiu să completeze un jurnal de o săptămână şi au identificat că peste 90% dintre subiecţi au administrat ibuprofen. Mai mult, 37% dintre aceştia au utilizat şi un alt antiinflamator nesteroidian (aspirină sau naproxen), fără să realizeze că face parte din aceeaşi clasă de antiinflamatoare. Un alt procent îngrijorător a fost cel de 15% dintre subiecţi care a depăşit doza recomandată. Aceştia au administrat la un anumit moment o doză mai mare decât era recomandat.

Deşi medicamentele antiinflamatoare de tip nesteroidian sunt eficiente şi sunt dis­ponibile pe scară largă, ele pot fi pericu­loase. Printre efectele adverse raportate sunt creşterea riscului de infarct miocardic, sângerări gastrointestinale sau afectarea ficatului.
Câteva exemple de substanţe medicamentoase sunt: ibuprofen, naproxen, aspirină, ketoprofen, dexketoprofen, fenilbutazonă, indometacin, meloxicam, piroxicam, diclofenac, celecoxib, etoricoxib.
Vă recomandăm atenţie în administrarea acestei clase de medicamente si cereţi sfa­tul medicului sau al farmacistului înainte de administrare.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.