Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Vârsta înaintată este acompaniată de afecțiuni cronice. Două treimi din vârstnici prezintă două sau mai multe afecțiuni cronice. 

Hipertensiunea arterială, afec­țiunile cardiace, diabetul și artrita sunt afecțiuni croni­ce frecvent întâlnite la pacienții vârstnici. Studiile au arătat că 71% dintre pacienții vârstnici își administrează de la 3 până la 7 me­di­­­camente. Frecvent, pe lângă medicamentele utilizate în afecțiunile cronice, pacienții iau și medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, vitamine sau suplimente alimentare. Aceste medicamente și suplimente alimentare pot influența negativ evoluția afecțiunii cronice sau pot interfera cu tratamentul acesteia, pacientul având impresia că tratamentul recomandat în afecțiunea cronică nu este eficient. 

Aderența la tratament a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept măsura în care comportamentul unei persoane în ceea ce privește administrarea medicamentelor, urmărirea unei diete, instituirea unor schimbări ale stilului de viață, corespunde recomandărilor oferite de personalul medical. Aderența la tra­tament este importantă pentru prevenirea progresiei bolii și în prevenirea apariției complicațiilor. 

Cu toate că medicamentele sunt eficiente în combaterea afecțiunilor cro­ni­ce, beneficiul nu este atins întrucât pacienții nu-și administrează medicamentele conform recomandărilor medicului. Studiile au arătat că 50% din medicamentele pentru afecțiunile cronice nu sunt adminis­tra­te conform recomandărilor. Administrarea incorectă a medicamentelor poate fa­voriza apariția unor reacții adverse, care să conducă la spitalizare.

Aderența suboptimală este principalul obstacol în obținerea unei farmacoterapii de succes la pacienții vârstnici cu afecțiuni cronice. Cauzele non-aderenței la tratamentul recomandat sunt multiple. Aderența la tra­tament este mică atunci când pacientul nu deține suficiente cunoștințe despre boală, boala nu prezintă simptome (ex: diabet, dislipidemie – fiind afecțiuni asimptomatice, pacientul crede că nu este necesară urmărirea cu strictețe a tratamentului prescris), când pacientul nu înțelege modul de administrare a medicamentelor sau nu cunoaște modul de utilizare a dispozitivelor medicale (ex: utilizarea dispozitivelor inhalatorii în bronhopneumonopatia obstructivă cronică (BPOC)). Alți factori ai non-aderenței sunt reprezentate de un număr prea mare de medicamente ce trebuie administrate zilnic, administrarea medicamentelor de mai multe ori pe zi, teama de apariție a reacțiilor adverse sau simplul fapt că pacientul uită să-și administreze medicamentele. 

Pentru obținerea unei aderențe bune la tratament este importantă colaborarea între medic, farmacist și pacient. Aderența la tratament poate fi îmbunătățită prin dobândirea de către pacient a unor cunoștințe des­pre boală și importanța tratamentului, prin auto-monitorizare (păstrarea unui jurnal în care pacientul să scrie ora și data la care și-a administrat medicamentele sau utilizarea unui organizator de medicamente), prin utilizarea unei scheme de tratament sau cu sprijinul familiei (membri ai familiei pot urmări modul de administrare a medicamentelor de către pacient și îi pot reaminti administrarea acestora).

Câteva sfaturi pentru pacienții cu afecțiuni cronice, care trebuie să-și administreze un tratament de lungă durată: 

• Este important să cunoașteți afecțiunile pe care le aveți și importanța tratamentului recomandat. De aceea, solicitați medicului sau farmacistului informații despre afecțiunile de care suferiți și despre medicamentele recomandate (ex: efectele medicamentelor, modul de administrare al acestora, care sunt consecințele dacă întrerupeți tratamentul, cum să procedați în cazul în care ați uitat să luați medicamentele).

• Este esențial să luați medicamentele așa cum vi le-a prescris medicul. Dacă nu luați medicamentele conform recomandărilor, concentrațiile acestora în orga­nism nu se mențin, iar tratamentul nu este eficient. De exemplu, dacă aveți diabet și nu luați medicamentele antidiabetice cum vi s-a recomandat, glicemia va avea valori inconstante și pot apărea complicații ale diabetului. 

• Pacienții care vor să-și administreze medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (de exemplu medicamente pentru durere, laxative), vitamine sau suplimente alimentare sunt sfătuiți să solicite ajutorul farmacistului și să ia în considerare produsele recomandate de acesta. Există medicamente sau suplimente alimentare care pot interacționa cu medicamentele utilizate în afecțiunile cronice sau care pot influența negativ evoluția unor boli.

• Dacă aveți medicamente care se admi­nistrează din dispozitive inhalatorii, cereți ajutorul farmacistului pentru a învăța tehnica de administrare corectă a medicamentelor. Administrând corect medicamentele, tratamentul va fi eficient și simptomele se vor ameliora.

• Sunt situații când este necesar ca medicamentul să fie administrat de mai multe ori pe zi sau anumite medicamente trebuie administrate în diferite perioade ale zilei. Pentru gestionarea mai ușoară a medicamentelor utilizați un organizator de medicamente, în care puteți pregăti medicamentele pentru fiecare zi, inclusiv pentru diferite administrări din timpul zilei.

• Farmacistul vă poate scrie o schemă de tratament pentru medicamentele recomandate ca să înțelegeți mai bine când și cum trebuie să le administrați. Citiți cu atenție instrucțiunile date și nu ezitați să întrebați farmacistul legat de orice nelămurire pe care o aveți

• În afecțiunile cronice este bine ca admi­nistrarea medicamentelor să facă parte din activitățile obișnuite. Vă recomandăm să faceți o rutină din a lua medicamentele în aceeași perioadă a zilei, cel mai simplu dimineața și/sau seara.

• Încercați să alegeți pentru dumneavoastră un stil de viață sănătos: hidratați-vă corespunzător, faceți mișcare zilnic (ex: să vă plimbați aproximativ 30 de minute în fiecare zi), evitați alimentele grase și dulciurile. 

Aderența la tratament este cheia unei terapii eficiente.

 

Farm. Noémi Beátrix Bulik

Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului, 

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz