Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Durerea reprezintă unul dintre simptomele pentru care pacienții apelează cel mai des la îngrijiri medicale. Durerea este într-adevăr frecventă la pacienții vârstnici (cu vârsta ≥ 65 de ani) și de multe ori este greșit interpretată ca fiind un simptom normal odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, din cauza faptului că pacienților în vârstă le este uneori greu să explice cauza exac­tă a durerii resimțite, se consi­­deră că se plâng și că simulează un sindrom dureros pentru a atrage atenția asupra lor. Însă aproape întotdeauna există o reală problemă în spatele acestor tră­iri. Iar durerea netratată poate crea un disconfort important și poate afecta semnificativ viața pacienților vârst­nici. 

Gestionarea durerii

Chiar dacă pacienții vârstnici sunt mult mai predispuși să manifeste durere decât populația generală, adeseori durerea nu este abordată în mod corespunzător. Din cauza faptului că la vârstnici există un risc mai crescut de apariție a reacțiilor adverse la medicamente, tratamentul analgezic adecvat este uneori evitat. Însă durerea poate și trebuie să fie ameliorată, dacă există o comunicare și o colaborare eficientă între pacient, medic prescriptor și farmacist. 

O evaluare completă a pacienților vârstnici care prezintă durere include examinare fizică, evaluare atentă a is­­toricului medical, analize de labora­tor, metode imagistice (de exemplu: tomografia computerizată (CT), eco­grafia, radiografia sau rezonanța mag­netică nucleară (RMN)) și teste diag­nostice specifice pentru durerea resimțită.

Opțiunile existente în prezent pentru ameliorarea durerii includ tratamentul nemedicamentos de primă intenție (masaj, tehnici de relaxare, terapie fizică), adeseori utilizat în asociere cu cel medicamentos. Tratamentul medicamentos (cel mai frecvent utilizat) cuprinde în principal medicamente din clasele analgezice neo­pioide (ex: paracetamol, ibuprofen) și analgezice opioide (ex: morfină). Pentru ameliorarea durerii se mai folosesc și alte clase de medicamente, numite co-analgezice (ex: anticonvulsivante, antidepresive), singure sau în asociere cu cele menționate anterior. Foarte importante sunt de asemenea consilierea și suportul psihologic, esențiale pentru pacienții vârstnici ce manifestă durere. Modificările fiziologice și patologice ce pot să apară odată cu înaintarea în vârstă (ex: mo­di­ficarea masei musculare, a țesutului adipos, sau modificări ale funcției renale sau hepatice) impun multiple precauții la utilizarea medicamentelor și consultarea obligatorie a medicului și a farmacistului înainte de utilizare. 

Durerea la pacienții vârstnici repre­zintă în prezent o provocare pentru sistemele de sănătate publică. Însă orice pacient, indiferent de vârstă, are dreptul de a avea acces la un trata­ment adecvat pentru ameliorarea durerii. Este de mare importanță tot­odată colaborarea strânsă între pacienți și/sau aparținători și profesioniștii din domeniul sănătății (medici, farma­ciști) pentru asigurarea unui tratament analge­zic sigur și eficient.

Tipuri de durere

Ambele tipuri de durere, acută și cronică, pot fi întâlnite la pacienții vârstnici. De cele mai multe ori, bolile subiacente sunt responsabile de manifestarea durerii. Durerile musculo-scheletale sunt cele mai frecvente la pacienții vârstnici, iar afecțiunile cronice osteoartrita și poliartrita reumatoidă, des întâlnite, sunt în principal însoțite de dureri cronice articulare. Durerea cronică reprezintă în prezent o problemă majoră de sănătate publică, negestionarea corespunzătoare putând antrena în timp consecințe negative precum depresie, izolare socială, alterarea relațiilor sociale, tulburări de somn sau scăderea calității vieții.

 

Autor: Asist. Univ. Drd. Irina Cazacu

Disciplina de Farmacologie, Fiziologie, Fiziopatologie 

Facultatea de Farmacie Cluj-Napoca

 

 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz