Știri

Citeste aici ultimele știri publicate
Majoritatea adulților de astăzi au experiența unui sistem de sănătate stabil în perioada activă a existenței lor.

Până în anii  ’90 evoluția a fost lentă, într-un circuit închis ce permitea prea puțin schimbul  de informații și cu atât mai puțin de produse cu lumea medicală din exteriorul țării.  O piață a medicamentului închisă, unde producția internă abia făcea față necesităților iar medicii nu aveau la îndemână multe alternative terapeutice, au reprezentat STABILITATEA unor decenii.

Anii  ‘90 au adus SCHIMBAREA - li­bera­lizarea pieței. Anii 2000 au presupus o adevărată explozie a varietății de molecule ce se comerciali­zau pentru prima dată la noi, dar și a varietății de produse conținând aceeași moleculă, așa numitele medicamente generice. Industria farmaceutică locală începe și ea să se diversifice și să concureze acerb pe aceleași segmente de piață. Toatea astea într-un context mondial în care majoritatea patentelor importante asupra unor molecule au expirat aducând pe piață sute de noi denu­miri pentru aceeași moleculă. Anii 2000 aduc și prevalența comercialului. Presiunea creșterii cifrelor de vânzari se exercită atât pe medici prin încurajarea prescrierii prin diverse recompense cât și în farmacii unde se fac supra­stocuri prin aceleași metode.

Coroborat cu măsuri, sau mai bine spus lipsa de măsuri legislative ale autorităților în domeniul marketingu­lui și publicității la medicamente și pro­duse pentru îngrijirea sănătății, pa­cientul român este expus manipu­­lării facile și îndemnat să cumpere o pastilă pentru orice și încă  una 

pentru a proteja ficatul de acțiunea nocivă a celor dintâi. Piața este invadată de categoria de suplimente alimentare,  produse al căror scop este să com­pleteze dieta normală, fiind surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițio­nal ori fiziologic. Ele nu sunt destinate să trateze sau să prevină boli, cu toate acestea reclamele și marketingul puternic îi fac pe mulți să creadă acest lucru, posibil întârziind vizita la un specialist.

Cheia întregului sistem este pacientul. Pentru ca sistemul să se însănătoșească este nevoie, pe lângă multe altele, și de un pacient educat, informat. Acest lucru încercăm să-l rea­lizăm prin „Ghidul tău de sănătate” și de fiecare dată când apelați la noi în farmacie.

Farm. Dana Coltofeanu

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz