Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Conform legislației în vigoare, cu începere din 1 iulie 2016 medicamentele inovative care au generic și medicamentele biologice care au biosimilare ar trebui să se ieftineacă cu 35%, respectiv 20%. Deși în aparență scăderea prețurilor medicamentelor este în beneficiul pacienților, experiența de până acum dovedește contrariul.

Sperăm că autoritățile din România să înțeleagă implicațiile acestei măsuri și să modifice actele normative astfel încât pacientul din România să aibă acces la medicamentele atât de necesare. 

Pacienții trebuie să devină, asumat în mod real, nu doar prin vorbe, centrul sistemului de sănătate din România. Nevoia lor principală este aceea de a-și lua tratamentul, iar statul român are obligația constituțională de a ocroti sănătatea cetățenilor săi. Deși modificarea prețurilor pare în interesul pacientului, dacă acesta nu găsește medicamentul, nu mai contează cât de ieftin e acel medicament pe hârtie. În lipsa tratamentului, o parte din pacienți nu îl vor mai lua, generând în acest mod costuri suplimentare pentru asigurările de sănătate, o altă parte urmând a căuta aceste medicamente în afara țării, vor plăti mai mult decât dacă acestea s-ar găsi în farmaciile românești. Unii vor încerca să achiziționeze aceste medicamente online, unde nu există siguranța achiziției unui medicament, ajungând să folosească medicamente contrafăcute.

Ieftinirea medicamentelor va afecta în primul rând pacientul prin următoarele efecte, pe care toți reprezentanții din domeniul farmaceutic le-au adus deja la cunoștința autorităților responsabile, cu speranța că acestea vor lua măsurile care se impun.

Multe medicamente vor dispărea de pe piața din România

a) o parte dintre producătorii acestor medicamente vor pleca de pe piața din România, din diverse considerente din care enumerăm imposibilitatea de a mai produce medicamentul la prețul diminuat, faptul că România este țară de raportare pentru alte state UE, ceea ce va genera o scădere în cascadă a prețului în toate statele europene care se raportează la noi etc

b) o parte din medicamente nu se vor mai găsi datorită faptului că sunt atât de ieftine – ele vor intra în România, dar vor pleca imediat spre alte destinații din cauza prețului foarte mic pe care îl au aici si a speculanților de pe această piață, care vor dori să facă profit. 

- o parte din medicamente se vor găsi, însă pacientul va trebui să bată toate farmaciile din oraș până va găsi medicamentul necesar. Astfel, fenomenul cu care farmaciile pe care le reprezentăm, cele independente, și anume acela de a nu se mai putea aproviziona cu medicamente pentru pacienți și de a primi răspunsuri indiferente de la autorități atunci când acestea sunt semnalate, va deveni unul de proporții foarte mari. Farmaciile, mai ales cele independente, care nu au susținerea unui depozit de medicamente, nu vor mai putea aproviziona pacienții și vor ajunge în situația de a falimenta (în cazul farmaciilor independente falimentul este în general finalizat prin vânzarea farmaciei). Aceste farmacii nu mai pot suporta o nouă pierdere generată de ieftinirea medicamentelor aflate pe stoc. Pierderea farmaciilor independente este dramatică pentru domeniul farmaceutic din România, deoarece odată cu ele dispare și șansa normalizării sistemului farmaceutic și orice încercare de a echilibra acest domeniu.

- o nouă ieftinire va duce la apropierea prețului dintre medicamentele originale și cele generice, ceea ce va face neatractiv medicamentul generic. Astfel va exista riscul ca medicamentele generice să fie intr-un declin, care poate duce și la disparitia acestora.

 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz