Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Revoltă în rândul medicilor de familie, care acuză că, printr-un proiect de hotărâre publicat pe site­ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se urmărește cumpărarea lor de lanțuri de cabinete, așa cum s­a întâmplat și cu farmaciile independente. Este vorba despre intenția de eliminare a limitei minime de asiguraţi, pentru medicii de familie. 

 „Un cabinet de medicina familiei nu se poate întreţine cu o listă mai mică de 800-1.000 de pacienţi şi a face afirmaţia că vrei să laşi tinerii să intre în sistem cu o listă oricât de mică, înseamnă că îi pui să moară de foame sau le dai drumul să facă nişte cabinete cu liste infime de pacienţi, din care nu pot trăi singuri. Ori sunt întreţinuţi de familie, ori sunt cumpăraţi de lanţuri de cabinete, lanţuri de firme private, pe modelul pe care s­-au creat şi lanţurile de farmacii. În urmă cu câţiva ani, până să apară lanţurile de farmacii, existau în România mult mai multe farmacii independente, cu profesionişti, şi lucrul acesta nu se mai întâmplă astăzi, pentru că acestea au fost distruse prin apariţia lanţurilor. Marile lanţuri au atât partea de importator de medicamente, cât şi distribuitorii de unde farmaciile îşi iau aceste medicamente. Există un circuit în care se învârt toate medicamentele şi care face jocul pieţei, fixează preţurile, astfel încât o farmacie independentă nu mai poate supravieţui", a declarat, pentru RomâniaTV, Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF).

Reprezentanții Ethica salută poziția SNMF, care ridică public problema lanțurilor farmaceutice și a practicilor acestora. „Credem că așa se desăvârșește caracatița în domeniul sănătății, care va însemna monopolul pe sănătate deținut de aceleași grupuri de interese financiare. Cu lanțurile de farmacii s­-a desăvârșit un braț al acestei caracatițe: lanțul import-distribuție-farmacii. Dacă se face conectarea și la sursa de prescriere, respectiv la cabinetele medicilor de familie, care riscă să ajungă în aceleași mâini ca și farmaciile, probabil că medicii vor fi «îndrumați» să prescrie ce se aduce în farmacii, iar nevoia pacientului va fi secundară sau adaptată la interesul financiar“, spune farm. Dana Coltofeanu. „Deja, practica există! Multe farmacii de circuit deschis, plasate în incinta unor mari policlinici private, aparțin, financiar, de aceleași persoane/grupuri. Asta, în condițiile în care legea, «În spiritul» ei, interzice asemenea practici. «În litera» ei, însă, în România legile pot fi suficient de elastice”, adaugă farmacistul.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz