Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

 Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

 Pentru orice antibiotic este nevoie de prescripție medicală. De ce este solicitat acest document în farmacii? Nu este doar o încăpățânare a unor farmaciști, considerați câteodată prea exigenți. Indiferent cât de benefic poate părea antibioticul, chiar dacă acesta v-a ameliorat starea anterior, nu este cazul să îl administrați la primul semn de răceală sau gripă. 

Farmaciștii Ethica vă sfătuiesc să nu luați în considerare varianta tratamentului unei răceli cu antibiotic, fără să fi consultat un medic în prealabil, deoarece:

 1. aproape 90% dintre răceli au cauze virale și evoluția lor nu va fi îmbunătățită de administrarea de antibiotic. Cu sau fără administrarea de antibiotic, răceala va dura tot 5-7 zile.

2. „Rău nu are cum să îmi facă“ – este o afirmație falsă. Faptul că efectele nocive nu sunt evidente sau imediate nu înseamnă că ele nu există. Antibioticele distrug neselectiv microorganismele, atât pe cele care produc boli, cât și pe cele cu care coabităm pașnic și de existența cărora depind unele funcții ale organismului.

 Pentru ca beneficiul adus de un tratament cu antibiotic să fie mai mare decât riscurile la care vă expuneți, aveți nevoie de consultul unui medic. El poate stabili, din multitudinea de variante existente pe piață, care este cea mai potrivită afecțiunii, dozele necesare – care trebuie adaptate greutății și altor afecțiuni concomitente (în cazul în care acestea există) și, foarte important, perioada de timp necesară tratamentului. 

 Trebuie să țineți cont că nerespectarea perioadei minime indicată de medic sau farmacist sau folosirea unei doze nepotrivite de antibiotic poate duce la apariția și înmulțirea unor „superbacterii”. Acestea devin rezistente la antibioticele folosite și, chiar dacă nu vă mai pot face rău, îi puneți în pericol pe cei din jurul dumneavoastră care au sisteme imunitare mai slab dezvoltate, în special copiii, vârstnicii sau bolnavii cronic, care pot deveni ușor gazde și pot dezvolta infecții extrem de greu de tratat. 

Consumul de antibiotice, în România 

 În acest moment, România ocupă locul al doilea, la nivel european, în privința consumului de antibiotice, consecință directă a lipsei de informare cu privire la modul și situațiile în care este necesar să fie administrat acest tip de medicament, precum și a tendinței generalizate a pacienților români de a recurge la automedicație, fără consultul unui specialist. Este de menționat și lipsa unei strategii la nivel național și a unor protocoale care să reglementeze prescrierea claselor superioare de antibiotic sau a celor cu potențial crescut de a dezvolta rezistență. 

 Marketingul agresiv al companiilor producătoare și abundența moleculelor disponibile după o lungă perioadă în care medicii au avut acces doar la productia internă au dus la o supraprescriere. 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz