Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Vara aduce nu numai distracţie şi linişte, ci şi unele neplăceri. Aflaţi care sunt cele mai frecvente şi cum le puteţi gestiona mai bine.

1: Mușcăturile şi înţepăturile de insecte/ păianjeni

Multe dintre insecte înțeapă sau mușcă. Altele pot efectiv transporta boli.

  • Căpușele reprezintă una dintre cele mai mari amenințări din lunile de vară, activitatea lor atingând maximul în iulie – august. Pot provoca boala Lyme şi, de aceea, este ne­voie de atenţie mărită la plimbările prin iarba înaltă şi prin pădure. După fiecare plimbare inspectaţi-vă şi, dacă găsiţi căpuşe, îndepărtaţi-le cu atenţie şi dezinfectaţi zona. Consultaţi apoi un medic. Dacă insecta nu iese uşor, nu forţaţi scoaterea ei. Se poate rupe!
  • Ţânţarii pot fi şi ei purtători de boli, dar în România probabilitatea cea mai mare este de a provoca doar mâncărimi. Aplicaţi spray-uri anti-ţânţari şi unguente de calmare a mâncărimilor.
  • Viespile şi albinele pot provoca reacţii alergice grave celor sensibili! Grijă sporită şi cereţi imediat asistenţă medicală dacă aţi fost înţepat.

2: Insolaţia

Unul dintre efectele expunerii prelun­gite la soare este insolaţia. Aceasta este o afecțiune cauzată de supraîncălzirea organismului şi care poate pune viaţa în pericol. Corpul pierde lichidele şi sărurile din organism şi apar stări de oboseală, slăbiciune, crampe musculare şi, în cazuri grave, greaţă, convulsii, confuzie. Este necesară în acest ultim caz transportarea rapidă a pacientului la spital.
Hidrataţi-vă corect şi constant, nu staţi în soare puternic şi retrageţi-vă în locuri răcoroase dacă afară sunt temperaturi foarte ridicate.

3: Intoxicațiile alimentare

Bolile provocate de alimente cresc în lunile de vară din două motive principale: în primul rând, bacteriile prosperă la temperaturi calde și în mediul umed şi, în al doilea rând, gătim mai mult în aer liber, unde nu dispunem de frigidere şi de sursă de apă curentă.
Pentru a reduce riscul de intoxicații alimentare, este important să ne spălăm pe mâini des, să spălăm temeinic alimentele și să curăţăm des suprafețele de gătit deseori în timpul pregătirii alimentare. Separați carnea și peștele de alte alimente și nu amestecați niciodată alimentele crude sau sucurile lor cu mâncarea gătită.

4: Arsurile solare

Arsurile solare au loc cel mai frecvent vara în intervalul orar 10:00 și 16:00. Persoa­nele cu pielea palidă, sau cele cu pistrui au un risc mai mare de arsuri grave decât persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Cu toate acestea, toată lumea trebuie să folosească creme solare cu factor mare de protecţie în mod regulat pentru a preveni apariţia arsurilor pielii.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.