Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Chiar dacă în prezent această boală mai există în forma activă în Europa numai în cazuri izolate, în special imigranţi din ţările afectate în mod curent de această boală, şi se doreşte eradicarea ei în lume, lepra (boala Hansen, engl. Leprosy) este o boală infecţioasă gravă, care producea victime încă din antichitate şi de care încă mai sufereau în 2004 circa 11 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea în Asia (peste 5 milioane), urmată de Afria şi cele două Americi.

                Agentul cauzal al bolii este bacteria Mycobacterium leprae. Azi poate fi tratată printr-o combinație de mai multe antibiotice, tratament care nu poate fi aplicat din motive economice în țările în curs de dezvoltare. Boala se transmite prin contact îndelungat cu persoana bolnavă, se presupune că pentru aceasta e necesar contactul cu secrețiile sau excrețiile bolnavului de lepră.

 

Cercetările mai recente au stabilit că locul de origine a bolii este Africa de Est. De aici boala s-a extins în Europa și Asia ajungând în India.

                 În prezent, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la sfârşitul primului trimestru din 2013 se înregistraseră 189.018 cazuri noi faţă de 232.837 cazuri noi înregistrate în 2012 în aceeaşi perioadă şi 5.2 milioane în 1985. În ultimii 20 de ani, peste 14 milioane de pacienţi au fost vindecaţi de lepră, din 2000 se înregistrează mai puţin de 1 caz la 10000 de locuitori (faţă de 21.1 anterior anului 2000).

În România mai există în prezent singurul sanatoriu de leproşi din Europa, situat în Dobrogea, la Tichileşti. Aici convieţuiesc ultimii leproşi din România care, potrivit medicului sanatoriului nu sunt contagioşi, însă au nevoie de asistenţă medicală permanentă datorită consecinţelor bolii.

Mai multe despre leprozeria din Tichilesti si lepra aici:

http://jurnalul.ro/vechiul-site/old-site/suplimente/editie-de-colectie/adio-lepra-23869.html

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-03-21/ultimul-lazaret.html

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz