Știri

Citeste aici ultimele știri publicate
În România, 6 femei continuă să moară in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, acesta fiind principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varste intre 15 si 44 de ani.

1. Ce este?

Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile active sexual în vârstă de peste 30 de ani. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul papilomma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală. Virusul este unul comun, majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer.

Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin:  fumatul, naşterile multiple – peste trei copii născuţi, anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV, tratamentul cu chimioterapie.

 2. Simptome?

Infecţia HPV se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani.
În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă.
În stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.

3. Cum se depisteaza?

Cancerul de col uterin depistat în fazele incipiente este tratabil şi poate fi vindecat, fiind cel mai uşor de prevenit. Pentru a fi depistat din timp, este importantă testarea periodică pentru depistarea leziunilor care pot duce la cancer sau chiar a cancerului în stadiile de început. Există două tipuri de teste simple şi nedurerose care pot preveni cancerul de col sau îl pot depista la timp:
a. Testul Papanicolau – depistează celulele anormale de la nivelul colului uterin care se pot transforma canceros;
b. Testul HPV – depistează infecţia cu virusul HPV care poate cauza modificările celulelor.
Se recomandă ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani să fie testate cu testul Papanicolau cel puţin o dată la 5 ani.

4. Cât costă? Testează-te şi tu gratuit!

Ministerul Sănătăţii continuă şi în 2015 programul național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin , program care se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al acestora și care nu au un diagnostic confirmat în acest sens.  Pentru efectuarea testului Babeș—Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare și pentru a obține date despre centrul de recoltare specializat. Femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, programul beneficiază anul acesta de peste 36 milioane de lei.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz