Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Federația Patronatelor Farmaceutice din România a participat în data de 12 decembrie la o întâlnire cu reprezentanții Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. La întâlnire, au fost prezenţi domnul Preşedinte Vasile Cepoi şi doi directori din cadrul ANMCS, printre care şi Directorul General Adjunct, Sorin-Gabriel Ungureanu. 

Reprezentanţii  Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate şi-au manifestat întrega disponibilitate de a comunica și colabora cu reprezentanții patronatelor farmaceutice pentru a atinge scopul comun: accesul pacientului la servicii de asistență farmaceutică de calitate. 

ANMCS susţine reabilitarea imaginii farmacistului în societate şi dorește aplicarea unor standarde de calitate pentru serviciile farmaceutice. Acest lucru ne bucură, în contextul în care autoritățile statului român recunosc și remunerează în momentul de față doar furnizarea de medicamente către populație, iar serviciile pe care noi le oferim în domeniul sănătății nu sunt cuantificate sau folosite la potențialul maxim în beneficiul pacienților.

  • În viziunea d-lui președinte al ANMCS, Vasile Cepoi, acreditarea ANMCS poate să aducă doar beneficii farmaciilor, în contextul îmbunătăţirii imaginii pe care farmaciştii o au în rândul populaţiei. Dânsul susţine introducerea serviciilor farmaceutice şi consideră că pe viitor aceste servicii farmaceutice ar putea fi finanţate de către CNAS; 
  • Domnul Cepoi a precizat că el vede farmaciile ca unităţi sanitare, ne-a spus că nicăieri în lege nu este definit clar unitatea sanitară, iar pentru a nu utiliza mulţi termeni a preferat să înglobeze toate unităţile de sănătate în termenul utilizat în Legea 185/2017 de „unităţi sanitare". În acest sens așteptăm punerea în acord și a textului actului normativ.  
  • Domnul Cepoi a adus în discuţie şi dosarul pacientului, prin care s-ar uşura foarte mult comunicarea între profesionişti şi care ar trebui să fie pus la dispoziţia acestora. A punctat ca fiind o problemă această comunicare aproape inexistentă între medicul specialist - medicul de familie - farmacist. 
  • Legat de acreditarea propriu-zisă, o încadrare în timp şi spaţiu ar fi următoarea: 
    • au prorogat termenele prin OUG 88/2017 astfel încât pentru contractarea din 2018 cu CNAS nu este nevoie de dovadă înscrierii pe site-ul ANMCS - care, a precizat dl. Președinte, este strict o intenţie de a fi cândva acreditat, şi nu o acreditare propriu-zisă; au motivat că au nevoie de această intenţie a furnizorilor pentru a stabili în funcţie de acestea modul în care se vor organiza teritorial; 
    • la sfârşitul lunii februarie, se dorește stabilrea standardele de calitate - care au fost puse în transparenţă decizională și pot fi accesate aici http://anmcs.gov.ro/web/consultare-publică/
    • acreditarea ANMCS se va realiza la 5 ani, însă ei doresc o comunicare continuă şi sprijin din partea lor ca farmaciile să ajungă cât mai aproape de standardele setate.

Considerăm discuția benefică și de bun augur, un prim pas pentru a restabili rolul farmacistului și importanța serviciului farmaceutic. De asemenea, dorim să se înțeleagă foarte clar că, la acest moment, deși dl președinte Cepoi vede farmaciile ca și unități sanitare, legislația actuală nu le vede ca atare. Ne dorim ca împreună să aducem cât mai multe clarificări ale legislației în domeniu în beneficiul farmacistului și, în final, al pacientului. Dorim să mulțumim d-lui președinte Vasile Cepoi pentru intenția sa de a sprijini farmacistul și de a promova serviciul farmaceutic, și sperăm ca acesta să fie începutul unei colaborări de durata, în urma căreia rolul farmaciei comunitare să fie clarificat și legislația să fie clară cu privire la toate aspectele legate de activitatea farmaceutică.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz