Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

În 4 septembrie a avut loc la Ministerul Sănătății o dezbatere privind modificarea normelor la Legea farmaciei, având in vedere adoptarea OUG 58/2017, prin care s-a modificat Legea Farmaciei. Principala modificare o reprezintă faptul că inspecția farmaceutică se va efectua de către reprezentanții DSP, dorindu-se ca cei care inspectează farmaciile în vederea autorizării/reautorizării să fie farmacist/medic.

În unanimitate, cei prezenți la dezbatere au susținut că este inadmisibil ca un medic să fie cel care ispectează o farmacie în vederea autorizării, argumentându-se cu situațiile din Europa, cu incompatibilitățile stabilite inclusiv în legea română și cu diferențele evidente între profesia de medic și farmacist care, indiferent cât de bine pregătit ar fi medicul, tot nu îl pun pe acesta la egalitate cu un farmacist în privința cunoștințelor referitoare la medicament și la modul de funcționare corespunzătoare a farmaciei.

În afara acestei susțineri, s-au mai amintit reprezentanților MS următoarele:

  • farmacia nu este „ladă de gunoi” pentru medicamentele expirate ale populației, și că MS nu are până în acest moment stabilite modalitățile în care trebuie colectate de la populație medicamentele expirate, solicitându-se reprezentanților acestei instituții să se rezolve și această situație
  • există foarte multe precizări neclare în proiectul de norme, iar aceste neclarități pot da naștere la abuzuri: definire și stabilire clară a deficiențelor critice/majore, sancțiuni aplicabile, autoritatea care poate ridica/anula/suspenda o autorizație de funcționare și modul în care o astfel de decizie poate fi contestată, definirea legăturilor funcționale între încăperile farmaciilor comunitare, explicații privind necesitatea existenței unei încăperi speciale cu destinația de vestiar precum și necesitatea de a nu exista geamuri în depozitele farmaciilor etc.
  • DSP nu are personal pregătit pentru inspecții, nu are farmaciști angajați și că riscul cel mai mare pentru farmacii este ca cei din DSP să interpreteze după bunul plac prevederile neclare din norme, fapt ce va duce la sancțiuni abuzive, cu riscul ca multe farmacii să falimenteze până când li se va da dreptate
  • legislația în domeniu are foarte multe lacune privind farmaciile de circuit inchis, iar acest act normativ nu repară aceste lacune

În timp ce MS promitea luni după-amiază că va dezbate alături de cei prezenți normele modificate, la Comisia de Sănătate din Senat - pe ordinea de zi din 5 septembrie 2017, era deja luată în discuție OUG 58/2017. Încă o dată, ni se pun piedici celor interesați de a ne prezenta în timp util propunerile și argumentele noastre cu privire la un act normativ foarte important, care privește viitorul farmaciilor comunitare din România. Încă o dată se evită consultarea organismelor profesionale și patronale din domeniu de a-și aduce aportul în realizarea unui act normativ care îi privește.

Ne exprimăm și pe această cale regretul că nu suntem ascultați, că noile acte normative nu țin cont în nici un fel de experiența practică și punctul de vedere al farmaciștilor care vor trebui să le aplice și să le respecte.

Federatia Farmacia

B-dul Grivitei 107 bl 14 sc.A ap.1

Brasov, 500198

tel/fax 0268/547744 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz