Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Federația Patronatelor Farmaceutice din România, referitor la modificarea art. 800 (2) din Legea 95/2006 și declarațiile dl. Deputat Cornelui-Florin Buicu cu privire la motivarea adoptării acestei modificări, face următoarele precizări:

1. Nu susținem această modificare, pe care o considerăm foarte dăunătoare pacienților din România, deoarece permite noi canale prin care medicamentele deficitare să părăsească România, în detrimentul pacienților noștri. Am susținut modificarea anterioară, prin care se interzicea farmaciilor să desfășoare activități de distribuție angro, având aceeași motivație: prin genul acesta de distribuție medicamentele nu mai ajung la pacienții români. În plus, există și probleme referitoare la trasabilitatea medicamentului, care devin flagrante în contextul actual legislativ.

2. Deși reprezentăm farmacii independente care aparțin farmaciștilor, ne dezicem de opinia d-lui deputat Cornelui-Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie, care precizează că această modificare sprijină farmaciile independente. Considerăm că sunt extrem de multe soluții prin care actuala guvernare poate sprijini farmaciile independente (cum ar fi modificare legislației: prin definirea și limitarea numărului de farmacii de lanț proporțional cu farmaciile independente, adoptarea plății serviciului farmaceutic și/sau modificarea cotei de adaos a medicamentelor, distribuția direct-to-pharmacy), măsuri propuse de noi în repetate rânduri, care din păcate sunt în permanență refuzate de guvernanți. Vânzarea angro de medicamente prin farmacie nu reprezintă un demers prin care se sprijină în mod real farmaciile independente, care vor avea dificultăți și mai mari în a se aproviziona cu medicamente pentru pacienți, ci doar anumite societăți comerciale farmaceutice al căror interes prioritar nu este, din păcate, pacientul român. 

3. Solicităm președintelui României să nu promulge această modificare a legii, deoarece în contextul socio-economic actual prin textul de lege modificat se aduc foarte multe prejudicii farmaciilor independente și pacienților. 

Propunerea legislativă modifică art. 800 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, permitând persoanelor juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație să desfășoare și activitatea de distribuție angro de medicamente. Menționăm că acest text a fost abrogat în 1 ianuarie 2017, după îndelungi prelungiri ale aplicării lui, tocmai pe motiv că încurajează una din modalitățile prin care se face export paralel cu medicamente și afectează grav sănătatea publică din România.

Rugăm pe dl. Deputat  Cornelui-Florin Buicu să țină cont de aspectele enumerate mai sus și ne manifestăm pe această cale disponibilitatea de a prezenta propuneri și soluții oricărui deputat sau senator interesat în mod real să sprijine farmaciile independente. 

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz