Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

În data de 18 iunie Federația Patronatelor Farmaceutice din România a participat în București la invitația Ambasadei Britanice la o întâlnire pe tema Directivei 62/2011 în ceea ce privește prevenirea pătrunderii medicamentelor falsificate în lanțul legal de aprovizionare.

Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeană va crea cadrul legal pentru implementarea unui sistem unic integrat astfel încât fiecare medicament existent în circuitul legal de distribuție în țările uniunii să poată fi identificat printr-un cod unic. Termenul de implementare va fi de 3 ani de la data publicării acestor reglementări, astfel că la sfârșitul anului 2018 sistemul va fi funcțional.

Fiecare țară va avea o bază de date, un "depozit național de coduri" în care producătorii își vor înscrie codurile medicamentelor introduse în piață. La capătul lanțului de distribuție, se va face înregistrarea în sistem, care marchează eliberarea medicamentului (de către farmacist sau alte persoane autorizate-în spitale de ex ). Intermediarii din sistem vor avea dispozitive (cititoare de coduri de bare) cu ajutorul cărora vor putea interoga această baza de date care va semnala probleme numai în cazul în care respectivul medicament apare deja eliebrat către pacient.

Momentan sistemul este implementat în 3 țări și se perfectioneaza pe măsura ce se întâmpină diversele probleme. Una din ele a fost eliberarea fracționată, care se practică și la noi în țară, întrucât eliberarea în sistem se marchează la desfacerea cutiei la prima eliberare. Rezolvarea problemelor va necesita colaborarea tuturor celor implicați: autorități, producători, distribuitori, farmacii. Serializarea aduce nenumărate beneficii în special trasabilității care va putea fi astfel mult mai bine controlată, aceste coduri putând fi legate într-un viitor de gestiune, de decontările caselor de asigurări, putându-se genera statistici utile autorităților sau celor din piață. Un alt beneficiu este dat de controlul fraudelor din sistem și al modului în care sunt eliberate aceste medicamente către pacienți.

Succesul acestui proiect depinde de mulți factori, însă un lucru este cert: direcția este spre informatizare, spre un control cât mai bun, folosirea tehnologiei pentru "track and trace" - adică o cât mai bună transparență în a afla unde este produsul și cum a ajuns acolo.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz