Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

22 martie 2019: În ultimele zile, rețetele compensate și gratuite nu au putut fi eliberate din farmacii, afectând grav sănătatea pacienților, în special în cazul celor cu afecțiuni acute și subacute, care au avut de ales între a achiziționa medicamentele la preț integral sau a nu administra tratamentul prescris de medici. Mai mult, pacienți cu boli cronice sunt nevoiți să întrerupă tratamentul până la soluționarea problemelor din sistemul informatic.

Începând cu data de 19 martie 2019, dată la care s-a realizat ultima actualizare a listei prețurilor de referință ale medicamentelor în baza Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pacienții nu pot beneficia de dreptul la medicamente compensate și gratuite din cauza unor erori apărute în sistemul informatic al asigurărilor de sănătate.

În foarte multe cazuri, informațiile transmise prin intermediul mesajelor induc pacientului ideea că un anumit produs poate trata o afecțiune, chiar dacă nu are studii ştiinţifice care să demonstreze acest lucru (vezi suplimentele alimentare) sau pe aceea că substanțele medicamentoase sunt mult mai dăunătoare față de cele naturale, deși sunt mult mai reglementate și studiate. Din păcate, multe dintre mesajele publicitare se axea­ză mai puțin pe partea de prevenție, de conștientizare a bolii sau de eliminare a unor factori de risc și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Instituțiile publice cu rol în autorizarea și supravegherea modalității în care se realizează publicitatea la medicamente și suplimente alimentare sunt obligate în mod normal să monitorizeze atent aceste aspecte, însă legislaţia şi modul de aplicare a acesteia suferă încă de lacune, de exemplu în cazul dispozitivelor me­dicale neexistând niciun fel de reglementare legată de publicitatea acestora.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz