Știri

Citeste aici ultimele știri publicate

Farmacia comunitară în România după anii 90 a intrat într-un proces de privatizare la iniţiativa autorităţilor, pierzând treptat din avantajele unei unităţi sanitare. Conform legii farmaciei în momentul de faţă este încadrată ca unitate farmaceutica ce funcţionează în structura unei societăţi comerciale.

În 25 septembrie  se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua Farmacistului.  Vă propunem să facem o scurtă incursiune în istoria farmaciei şi să ne aducem aminte importanţa farmacistului de-a lungul veacurilor.

Deşi istoria farmaciei este extrem de vastă, vom puncta doar câteva dintre cele mai remarcabile şi mai interesante puncte de interes.

Uitaţi de imaginea farmacistului în halat alb şi faceţi un salt de imaginaţie pe timpul Imperiului Sumerian.   „Farmacistul” era totodată şi medic şi era singurul care ştia să prepare leacurile tămăduitoare. De pe vremea Imperiului Sumerian datează primele însemnări ale unor reţete de medicamente, scrise pe tăbliţe de lut în scriere cuneiformă! Au urmat apoi egiptenii care au dus mai departe arta preparării medicamentelor şi au elaborat chiar câteva aspecte teoretice legate de aceasta.

Farmacia a primit un statut aparte odată cu Grecia Antică, când au apărut aşa numiţii „rhizotomoi” o ramură specializată de experți medicali care cunoşteau utilizarea plantelor medicinale. Cel mai cunoscut a fost Diocleţian de Carystus.  

În Grecia Antică a fost scris cel mai cunoscut manual antic de substanţe medicinale, numit „De Materia Medica”.  Lucrarea a fost scrisă de Dioscoride şi a fost timp de sute de ani baza farmaceuticii medievale europene şi islamice. În „De Materia Medica” Dioscoride remarcă cunoştinţele deosebit de valoroase ale dacilor în ceea ce priveşte utilizarea plantelor medicinale.

Împărtășește-ne ideile tale

Scrie-ne aici ce vrei sa citesti pe site-ul Farmacia-Ethica.ro!
Trimite aici