Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Vaccinarea antigripală stimulează sistemul imunitar și conduce la producerea de anticorpi care vor proteja organismul. 

Gripa este o infecție virală acută a tractului respirator superior cu răspândire rapidă, care repre­zintă o cauză importantă de spitalizare și morta­litate. Microorganismele implicate în producerea şi transmiterea gripei sunt virusul gripal, serotipurile A, B și C (dintre care serotipul A este cel mai frecvent și cel mai periculos). 

Aceasta poate avea o serie de complicaţii serioase: bronșită, otită medie (în special la copii), sinuzită sau pneumonie secundară datorată suprainfectării bacte­riene. Gripa nu se tratează propriu-zis, ci se încearcă ameliorarea simptomatologiei.  Se recomandă repaos şi tratament antitermic, numai în cazurile de suprainfectare bacteriană fiind indicată administrarea antibioticelor. 

Cea mai sigură cale de a ne proteja de simptomele neplăcute ale gripei este abordarea unei atitudini profilactice. Dintre metodele de profilaxie ale gripei, vaccinarea este cea mai indicată măsură de protecție, având rolul de a preveni îmbolnăvirile, spitalizările, complicaţiile şi mortalitatea. Este şi cea mai simplă şi eficientă metode de a scădea vizitele la medic, absenţele şcolare sau de la locul de muncă.

De ce ajută vaccinarea? 

Vaccinarea antigripală, la fel ca și virusul gripei, stimulează sistemul imunitar adaptiv uman și conduce la producerea de anticorpi sau la răspuns mediat celular care vor proteja organismul. 
Momentele de vârf ale infecțiilor respiratorii datorate virusului gripal se află în perioada septembrie – martie, iar ca moment optim de vaccinare se recomandă perioada octombrie – noiembrie.  După vaccinare, se obţine o seroprotecţie în cca 2-3 săptămâni, iar perioada imunităţii organismului durează de la 6 luni la 1 an în funcţie de fiecare organism.

Există anumite categorii de populaţie la care vaccinarea este recomandată, cei al căror organism are o imunitate mai scăzută sau care sunt expuşi frecvent viru­sului gripal.  Populația cu risc crescut la care vaccinarea este recomandată sunt adulţii cu vârsta de 65 de ani şi peste, copiii peste 6 luni, femeile însărcinate, rezidenții sub îngrijire pe termen lung (ex. casa de bătrâni, personalul medical şi pacienții cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, insuficiență hepatică, insuficiență renală, sistem imunitar deficitar (ex. HIV, SIDA), sub tratament cu citostatice, boli respiratorii (astm, BPOC). 

Ce este vaccinul antigripal? 

Vaccinul antigripal este produs pe baza virusului gripal. Prin procesul de fabricaţie virusul este fragmentat şi inactivat şi se păstrează antigenele de suprafaţă (hemaglutinină şi neuraminidază) care vor declanşa răspunsul imun.

În fiecare sezon acest vaccin antigripal este actualizat deoarece în fiecare sezon există o serie de tulpini care sunt consi­derate a fi cele mai frecvente, deoarece pot să apară mutații rapide. Vaccinul antigripal din anul respectiv va conţine aceste tulpini. 

Creşterea virusului se obţine pe ouă de găină embrionate. Este necesară deci atenţie  sporită la pacienții care prezintă alergii la proteinele din ou. 

Pentru sezonul 2017-2018 există următoarele variante de vaccin în România :

Vaxigrip: Poate conţine urme de: ouă (ovalbumina), neomicină, formaldehidă şi octoxinol-9.

Influvac: Poate conţine urme de: ouă (ovoalbumină, proteine de pui de găină), formaldehidă, bromură de cetiltrimetilamoniu, polisorbat-80 (Tween-80), gentamicină. 

Diferenţe între vaccinuri

Chiar dacă există producători diferiţi, eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor sunt ase­mănătoare, fiecare vaccin conţinând două tulpini de virus gripal A şi o tulpină B (tulpini existente în sezonul precedent)

În urma vaccinării pot apărea o serie de reacții adverse, considerate frecvente. Printre acestea se numără cefalee, transpi­raţie profuză, mialgii, artralgii, durere/sensibilitate, eritem/roșeață, prurit, învineţire/echimoză la nivelul locului de injectare, stare generală de rău, astenie, febră, frisoane

Ca mod de admini­strare, vaccinul se va administra intramuscular sau subcutanat profund. La adulţi şi copii începând cu vârsta de 36 de luni locul de injectare recomandat este muşchiul deltoid,  la copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 35 de luni locul de injectare recomandat este partea anterolaterală a coapsei (sau muşchiul deltoid, dacă masa musculară este adecvată), iar la copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 luni locul de injectare recomandat este partea antero-laterală a coapsei

Există câteva măsuri de precauţie care trebuie luate înainte de manipularea sau administrarea medicamentului. Acesta trebuie păstrat la frigider (2°C-8°C), ferit de lumină şi nu trebuie congelat. Înainte de administrare, vaccinul trebuie lăsat să ajungă la temperatura camerei, iar apoi se agită înainte de utilizare. Vaccinul trebuie inspectat vizual înainte de administrare, trebuie aplicate condiţiile de asepsie, iar în cazul produselor neutilizate sau a materialelor reziduale, acestea trebuie eliminate conform prevederilor locale. 

Vaccinul se eliberează cu prescripţie care se reţine în farmacie (PRF).  

Poate un pacient să dezvolte gripă în urma administrării vaccinului antigripal?

- Nu, vaccinul conține tulpini virale inactivate, fragmentate.

- Pacientul poate prezenta febră în primele 24-48 ore datorită răspunsului imunitar la vaccin.

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz