Sănătatea cavității bucale este esențială pentru sănătătatea întregului organism. Vă propunem câteva abordări homeopatice, fitoterapice și gemoterapice ce și-au dovedit eficacitatea.
DURERILE DENTARE - Plantago CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi
Plantago este principalul medicament homeopat cu efecte benefice la nivelul dinților și a gingiilor, în situații de sensibilitate la atingere, gingii inflamate, dureri dentare violente, ce cuprind întreaga față. Durerea se accentuează la aer rece. Se pot alege și alte remedii, precum Chamomilla, când există o mare iritabilitate, durerea este agravată noaptea și în camera caldă, Aconitum, cu cunoscuta sa agravare la vânt rece (ameliorarea durerii dentare la apă rece) și altele, dar gândiți-vă de primă intenție la Plantago.
ABCESUL DENTAR - Apis CH30, 3 granule din oră în oră, până se ajunge la stomatolog
Un abces dentar, cu roşeaţă, tumefacţie, durere intensă, ca un junghi, ameliorată la aplicaţii reci, poate fi tratat homeopat, până se ajunge la medicul stomatolog, cu Apis. Se administrează singur, sau în asociere cu Plantago CH9, 3 granule din oră în oră (cele două remedii se pot lua împreună, granulele dizolvate în puţină apă), câteva doze.
Local, se poate folosi Mira, câte 10-15 picături, în puţină apă, cu ţinerea soluţiei în gură, în dreptul zonei dureroase. Este un extract concentrat din oleogumirezina de smirnă. Aceasta are acțiune dezodorizantă, antibacteriană și analgezică. După 1-2 minute, se scuipă soluţia şi se prepară una nouă. Administrarea se continuă și după intervenția stomatologică, cu administrare de 3 ori pe zi 1-2 zile.
FRICA DE SCAUNUL STOMATOLOGIC - Gelsemium CH30, 3 granule înainte de așezarea pe scaunul stomatologic
Teama manifestată cu anxietate de anticipaţie care duce la tremur interior, cu slăbiciune, cu stare de leşin şi palpitaţii poate fi tratată cu Gelsemium CH30, 3 granule în dimineaţa zilei de dentist şi 3 granule chiar înainte de aşezarea pe scaunul stomatologic.
DUPĂ O EXTRACŢIE DENTARĂ - Arnica CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi
Se va apela în acest caz la principalul medicament homeopat recomandat ca urmare a unui traumatism – Arnica. Se administrează câteva zile după intervenţia stomatologică. Dacă s-a intervenit şi asupra nervului dentar în timpul extracţiei dentare, atunci, pentru tratamentul durerilor care apar după trecerea anesteziei, se recomandă Hypericum CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi, împreună cu Arnica.
Local, pentru inflamația de la nivel gingival, apelați la badijonajul gingival Plantagingival. Este o combinație de extracte vegetale obținute prin prelucrarea plantelor proaspete de Gălbenele, Revent și Tătăneasă în glicerină farmaceutică. Se cumulează astfel acțiunea antiinflamatoare a celor 3 plante, cu cea antibacteriană (Gălbenele și Revent) și cu cea cicatrizantă (dată în special de alantoina din Tătăneasă). Produsul se aplică cu ajutorul pensulei incluse în dop, de 2-3 ori pe zi, pe zonele afectate.
DURERI PROVOCATE DE PROTEZELE DENTARE - Recomandarea de Mira și Plantagingival este una dintre soluțiile extrem de eficiente în aceste situații. Reduc durerea și inflamația gingivală, opresc eventuala sângerare și cicatrizează mucoasa lezată.
AFECŢIUNI ALE MUCOASELOR CAVITĂȚII BUCALE
GINGIVITA - Plantago CH9, Extract din mlădiţe de Lemn câinesc – administrare internă
Eficient în tratarea gingivitei este gemoterapicul din mlădiţe de Lemn câinesc-Ligustrum vulgare MG=D1, administrare internă, alternativ cu remediul homeopat Plantago CH9, de 3 ori pe zi din fiecare preparat. Lemnul câinesc are efect astringent și cicatrizant al mucoasei cavității bucale. Local puteți recomanda clătirea gurii cu o soluţie diluată de Mira şi badijonaj al gingiilor cu Plantagingival.
Igiena dentară este esenţială pentru această afecţiune, iar calitatea periuţei dentare joacă un rol important. De asemenea, consumul de fructe, legume şi cereale, care impun o masticare prelungită, cu un masaj al gingiei este important.
STOMATITA AFTOASĂ - Extractul din mlădiţe de Lemn câinesc
Apare la fel de frecvent la copii şi la adulți, de cele mai multe ori într-un context de oboseală intensă a organismului sau după administrarea unor medicamente cu acţiune toxică hepatică, în paralel cu ingerarea unor alimente lipsite de substanţele nutritive necesare. Dacă apare pentru prima dată, va fi suficientă administrarea de Extract din mlădiţe de Lemn câinesc. Când este cazul recidivelor, pe fond de slăbire a capacității de apărare a organismului, adăugați la Lemnul câinesc gemoterapicele de Coacăz negru și cel din mlădițe de Cimișir, pentru întărire imunitară și efect puternic antiinflamator.
De asemenea, se recomandă, de mai multe ori pe zi, clătirea gurii cu o soluție diluată de Mira.
Aceste recomandări din sfera homeopatiei, fitoterapiei și gemoterapiei, pot fi opțiuni lipsite de reacții adverse, a căror eficiență a fost verificată și confirmată de către medicii și farmaciștii specializați în aceste terapii.
Farm.sp. Carmen Ponoran
Director științific Laboratoarele Plantextrakt Secretar general al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie