Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Pe de o parte, medicamentele au menirea de a îmbunătăţi sau reda starea de sănătate a pacienţilor. Pe de altă parte, acestea pot prezenta reacţii adverse, efecte nedorite asupra organismului, sau pot interacţiona cu alte medicamente şi/sau alimente/suplimente alimentare administrate concomitent şi astfel pot conduce din nou la efecte nedorite sau la ineficienţa tratamentului.

Interacţiuni medicamentoase

În continuare vom sublinia câteva clase de medicamente cu reprezentanţi ce se eliberează fără reţetă ce pot agrava boli pre-existente sau pot interacţiona cu medicaţia de bază.
Administarea medicamentelor cu acţiune antialergică precum loratadina pot agrava patologii prin reacţiile adverse cunoscute şi anume glaucom, aritmii, retenţie urinară, constipaţie, demenţă. De asemenea, pot interacţiona cu medicamente din clasa benzodiazepinelor (eg. diazepam) şi astfel scade efectul antialergic sau cu verapamil, itraconazol caz în care poate creşte toxicitatea medicamentelor antialergice.
Medicamentele cu proprietăţi simpatomimetice utilizate în răceală şi gripă, pseudoefedrina, fenilefrina care se regăsesc în diferite combinaţii cu paracetamol şi ibuprofen, pot agrava afecţiuni cum ar fi: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, hipertiroidism, diabet zaharat, glaucom sau hipertrofie benignă de prostată. Acestea pot interacţiona cu furazolidona şi creşte ricul de reacţii adverse.

Interacţiuni cu alimentele

Nu în ultimul rând, medicamentele pot interacţiona cu alimente/suplimente alimentare.
De exemplu, antibioticele precum tetraciclina, doxiciclina, ciprofloxacina şi norfloxacina interacţionează cu produsele ce conţin calciu (eg. laptele), fier sau magneziu, minerale pe care le regăsim nu numai în alimentaţie, dar şi în suplimentele cu multivitamine şi minerale.
Pentru a evita aceste interacţiuni ce conduc la scăderea eficacităţii tratamentul antibacterian se recomandă administrarea la o distanță de cel puțin 2 ore a acestora.
Furazolidona, antidiareic, antiinflamator şi antiinfecţios intestinal, interacţionează cu alimente ce conțin tiramina precum brânzeturi fermentate (parmezan, gorgonzola), carne afumată, soia, alcool şi poate conduce la criză hipertensivă, cefalee sau palpitații.
În aceste cazuri se recomandă evitarea utilizării concomitente și 4 zile după terminarea tratamentului cu furazolidonă.
Sucul de grapefruit prezintă în compoziţie substanţe care inhibă enzima responsabilă de metabolizarea multor medicamente la nivelul ficatului şi astfel poate creşte concentrația medicamentelor în sânge şi poate conduce la reacții adverse. Câteva exemple de medicamente care interacţionează cu sucul de grapefruit sunt: hipocolesterolemiante (atorvastatina), benzodiazepine (diazepam, alprazolam), blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, verapamil), anticonvulsivante (carbamazepina), antibiotice (claritromicina, eritromicina).
Corticosteroizi (eg: prednisolon), clasa de medicamente cu acţiune antiinflamatoare, antialergică şi imunodepresivă interacţionează cu alimente ce conțin sodiu precum sarea de bucătarie, apa minerală, condimentele din comerț (Vegeta) şi poate conduce la creşterea presiunii arteriale, retenţia de sare şi apă care rezultă în apariţia edemelor (umflarea membrelor inferioare), creşterea excreţiei potasiului. Se recomandă evitarea consumului excesiv de sare.

Întrebaţi farmacistul:

Care sunt efectele adverse im­­portante ale tratamentului și ce puteți face dacă acestea apar?

Ce precauții e necesar să vă luați în timpul tratamentului?

E necesară evitarea altor medi­camente, alimente sau băuturi, în timpul tratamentului?

Dacă medicamentele care le administraţi interacţionează între ele.

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.