Infecțiile tractului urinar (ITU) reprezintă patologii caracterizate prin pătrunderea și multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar. ITU se întâlnesc cel mai frecvent la femei, estimându-se că un procent de 40% vor avea cel puțin un episod de infecție urinară în cursul vieții.
ITU pot fi complicate sau necomplicate, cele din urmă având o frecvență crescută și fiind deseori cauzate de Escherichia coli. ITU complicate sunt asociate cu anormalități ale tractului urinar din punct de vedere anatomic, funcțional sau metabolic. Infecțiile tractului urinar pot fi asimptomatice, dar și simptomatice când numărul bacteriilor în urină este mai mare ca 105 bacterii/ml, este prezentă inflamația și există un număr crescut de leucocite în urină (peste 8 celule/ml).
În funcție de localizare, acestea pot fi clasificate în ITU joase (cistite, uretrite, prostatite) și ITU înalte (pielonefrite).
Cauzele ITU sunt de cele mai multe ori bacteriene: Escherichia coli (>75% din cazuri), Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, factorii de risc asociați fiind: sexul feminin, vârsta (prevalența crește o dată cu vârsta), diabetul zaharat, sarcina, litiaza renală, adenomul de prostată și recurența ITU.
Simptomatologia ITU este caracteristică localizării infecției.
Cistita descrie o infecție la nivelul vezicii urinare și este cea mai comună formă a ITU. Se caracterizează prin disurie (urinare dureroasă), micțiuni frecvente, durere suprapubiană, hematurie și urină tulbure. Poate fi insoțită de febră, greață și vomă.
Pielonefrita este o infecție ce cuprinde parenchimul renal. Pe lângă simptomele din cistită care pot fi prezente la 50% din cazuri, se mai remarcă prezența durerii lombare, a febrei, a frisoanelor, a vomei și instalarea șocului septic, dacă afecțiunea este neglijată.
Uretrita se prezintă cu disurie și micțiuni frecvente, de multe ori putând fi asimptomatică.
Prostatita poate fi acută sau cronică, în funcție de persistența simptomelor și este cea mai comună ITU recurentă la bărbați. Este caracterizată prin dureri ale perineului sau scrotului, micțiuni frecvente și disurie.
Diagnosticarea ITU se face pe baza simptomatologiei, a examenului clinic și a investigațiilor paraclinice: sumarul de urină, urocultura, analize sanguine (hemoleucograma, creatinina), ecografia abdominală. Pentru cazurile mai complicate se pot efectua urografie și citoscopie.
Pentru prevenția ITU se recomandă o igienă corespunzătoare, un consum ridicat de fluide care să crească volumul de urină eliminat și utilizarea sucului sau a preparatelor pe bază de merișoare.
Tratamentul medicamentos constă în administrarea antibioticelor și a medicației adjuvante de tipul antispasticelor, antialgicelor, antipireticelor, care să ducă la ameliorarea simptomelor. Pentru femeile care prezintă o cistită necomplicată, se recomandă un tratament empiric cu antibiotic pe parcursul a 3 zile, cu o rată de vindecare între 85-90%. Pentru bărbați, datorită probabilității crescute a complicării ITU se recomandă cel puțin 7 zile de tratament. Formele ușoare de pielonefrite pot fi tratate oral cu antibiotice pe o perioadă de aproximativ 14 zile, în timp ce formele grave necesită administrare parenterală și apoi administrare orală de antibiotice.
Pentru inițierea unui tratament cu antibiotice, se recomandă efectuarea unei antibiograme, pe baza căreia se va evidenția sensibilitatea bacteriei la diferite antibiotice. Antibioterapia este prescrisă doar de către medic și este important ca tratamentul să se facă respectând cu strictețe recomandările medicului și ale farmacistului.
Bibliografie
1. Sheerin NS, Stamm WE, Hooton TM, Hooton TM, Scholes D, Hughes JP, et al. Urinary tract infection. Medicine (Baltimore) [Internet]. Elsevier; 2011 Jul [cited 2016 Oct 15];39(7):384–9. Available from: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1357303911000946
2. Lee JBL, Neild GH, Deville WL, Yzermans JC, Duijn NP van, Bezemer PD, et al. Urinary tract infection. Medicine (Baltimore) [Internet]. Elsevier; 2007 Aug [cited 2016 Oct 15];35(8):423–8. Available from: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1357303907001466
Asist. Univ. drd. Anamaria Cristina
Disciplina de Farmacologie, Fiziologie și Fiziopatologie
Facultatea de Farmacie
UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca