Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Dislipidemia poate avea cauză genetică, dar în principal este secundară altor afecțiuni (obezitate, diabet zaharat, patologie tiroidiană, renală, hepatică, sindrom Cushing, consum de alcool, diete bogate în grăsimi saturate, unele medicamente, stresul, anxietatea, etc).

Alterarea metabolismului grăsimilor se evidențiază prin modificarea valorilor colesterolului (LDL, HDL) și trigliceridelor.

Colesterolul provine din două surse: sursa proprie, produs de organism (în principal produs de ficat, dar orice celulă este capabilă să-l sintetizeze; și în cazul celei mai stricte diete vegetariene organismul își poate produce necesarul de coleste­rol); sursa externă (aportul alimentar). În mod normal, producția endogenă asigură 70% din necesarul de colesterol, iar aportul prin dietă trebuie să fie de maxim 30% (200-250 mg/zi).

Colesterolul are roluri cheie în homeostazia organismului: intră în compoziția tuturor membranelor celulare. Sub influența lui se sintetizează anumiți hormoni, intră în compoziția bilei (rol în emulsio­narea/digestia grăsimilor și a unor vitamine din organism urmată de absorbția lor), este precursor al vitaminei D3 - depozitat sub tegument, sub acțiunea razelor UV se transformă în vit. D3 - are rolul de a limi­ta pierderile de lichide prin transpirație, este precursor al mielinei care învelește și protejează fibrele nervoase, etc.

Trigliceridele sunt molecule lipidice for­ma­te în intestinul subțire din aportul exo­gen (grăsimile consumate) sau produse în ficat prin excesul de zahăr din alimentație.  Principalul rol al trigliceridelor este cel de sursă de energie, iar excesul este depozitat ca rezervă energetică la nivel de adipocite. Au și rol în transportul vitami­ne­lor liposolubile. 

Alterarea metabolismului lipidelor poate avea în timp consecințe severe: evenimente vasculare majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, revascularizația coronariană), ateroscleroza, boala vasculară periferică, pancreatita acută (hipertrigliceridemia), retinoptii etc.

Există o serie de extracte gemoterapice (preparate naturale obținute din părțile tinere de plantă) cu eficiență în dislipi­demii, a căror recomandare se realizează în funcție de caracteristicile lor (câte unul sau mai multe asociate).

Extractul din mlădiţe de Măslin scade lipidele totale, trigliceridele şi colesterolul,  are acțiune de reglare a echilibrului lipidelor, ameliorând dislipidemia. În acelaşi timp, are acţiune hipotensivă, prin dilatarea și creșterea elasticității arterelor. De aceea, este în special indicat pentru dislipidemie la o persoană hipertensivă. În general se administrează în asociere cu alte gemoterapice.

Extractul din muguri de Migdal este antisclerotic vascular, hipocolesterolemiant,  hipotrigliceremiant. S-a constatat că potenţează acţiunea gemoterapicului din mlădiţe de Măslin.

Extractul din muguri de Arţar are efect deosebit la nivelul colecistului, cu diminuarea nivelului colesterolului și a trigliceridelor. Este indicat în special în dislipidemii asociate cu disfuncţii colecistice. 

Extractul din mlădiţe de Rozmarin este activator metabolic şi drenor la nivel de ficat, colecist si căi biliare și este recomandat în special persoanelor care suferă de sindroame dispeptice cu balonări, dischinezie biliară. Ajută la scăderea nivelului colesterolului şi a trigliceridelor şi are acţiune euforizantă şi eutrofică, stimulând memoria şi restabilind tonusul psihic. Atenție, poate crește ușor tensiunea arterială, la persoane hipertensive se administreză doză mai mică.

Extractul din muguri de Frasin acționează atât la nivel biliar, renal cât şi articular. Este unul dintre principalele remedii pentru hipercolesterolemie, pentru hiperuricemie şi creştere a produşilor de catabolism ai proteinelor (este foarte eficient de folosit după excesul de proteine din carne după sărbători şi în cazul creşterii în greutate cu retenţie hidrică). Se recomandă cure repetate persoanelor cu alimentaţie preponderent carnivoră.

Extractul din mlădiţe de Ienupăr, ge­mo­terapic cu acțiune complexă și profundă, este util când dislipidemia se asociază cu afecțiuni hepatice, afecțiuni renale și/sau afecțiuni articulare.

Se pot administra 1-3 gemoterapice pe zi, în general 2 ml din fiecare, timp de 1-3 luni. 

Experiența clinică a confirmat utilizarea unor combinații gemoterapice cu efect sinergic în tratamentul dislipidemiilor. Astfel a apărut produsul  Polygemma 18 - colesterol, o asociere de extracte ge­mo­terapice din muguri de Migdal dulce, mlădiţe de Măslin şi Rozmarin, ce ajută la menţinerea nivelului normal al lipidelor în organism. Protejează vasele sanguine şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină prin  scăderea  colesterolului total, a trigli­ce­ri­delor, normalizează hiper-beta-lipopro­teinemia, hiper-beta-fosfolipidemia, re­glează fosfolipidele totale. Este hepatoprotector, coleretic şi colagog, eficientizând eliminarea excesului de colesterol. 

Se recomandă administrarea a 2 ml de 2-3 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese, cure de 3 luni, repetate la ne­voie. 

Dislipidemiile, afecțiuni atât de origine metabolică, cât şi nutriţională, nu pot fi tratate dacă nu sunt însoţite şi de un regim dietetic adecvat.

Chiar în situaţia în care se obţine o ameliorare a simptomelor cu ajutorul medicaţiei, este important ca regimul alimentar să fie urmat în continuare.

 

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.