Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

La ora actuală, Echinacea este una dintre cele mai cunoscute şi mai utilizate plante medicinale din lume, iar de interes sunt doar 3 specii, din cele 9 existente: Echinacea purpurea, Echinacea pallida şi Echinacea angustifolia. Dar și între cele 3 specii există diferenţe, reflectate în calitatea răspunsului declanşat la nivelul sistemului imunitar. 

Studiile au evidențiat compușii responsabili de acțiunea imunostimulatoare – 4 clase de compuși și mecanismele de acțiune. Dar, toate aceste componente nu sunt conţinute de fiecare dintre cele 3 specii medicinale de Echinacea, componentele nu se extrag apoi în proporţii egale în toate formele extractive. De remarcat că toate cele 4 clase de compuși se găsesc doar în herba înflorită de Echinacea purpurea şi în rădăcina de Echinacea purpurea, cu specificarea că rădăcina conţine însă și niște compuși cu o anumită toxicitate, fiind de evitat din această cauză.

Referitor la eficacitatea preparatelor de Echinacea există foarte multe rapoarte, nu toate relevante. Rezultatele studiilor sunt greu de comparat, deoarece s-a folosit o gamă largă de produse, standardizate sau nestandardi­zate, doze diferite şi metode de administrare diferite. Cele mai relevante rezultate s-au obţinut la studiile întreprinse pe preparatele obținute din sucul rezultat din presa­rea plantei Echinacea purpurea herba (deci fără rădăcină), ca terapie de susţinere a organismului în răceli şi infecţii cronice ale tractului respirator superior sau infecţii ale tractului urinar inferior, în infecţii gripale sau de tip gripal. De asemenea, poate fi folosită în aplicaţii locale în cazul rănilor superficiale. 

În România, la începutul anilor ’90, Laboratoarele Plantextrakt introduceau pentru prima dată la noi în țară ideea întăririi imunitare cu un preparat din Echinacea: IMUNOGRIP, realizat din su­cul obținut prin presarea plantei (herba) de Echinacea purpurea, un preparat care întrunește înalte standarde de cali­tate și eficacitate.

Administrarea sa se face – conform concluziilor studiilor clinice din litera­tură, realizate pe sucul de Echinacea purpurea - într-un ciclu de 4 zile urmate de 4 zile pauză, pentru o perioadă de 4 - 6 săptămâni. 

Cea mai bună protecţie prin întărire imunitară o oferă administrarea cu cel puţin o lună înainte de expunere la virusul gripal, astfel încât răspunsul imunitar să fie asigurat. Pentru persoanele cu o imunitate bună este suficientă administrarea timp de două săptămâni.

Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire vor urma tratamentul profilactic timp de o lună sau chiar două luni de zile.

Pentru obținerea unor preparate fitofarmaceutice de calita­te, este esențială calitatea materialului vegetal, iar în cazul în care este vorba de plante de cultură, este important ca ele să fie obținute din culturi certifi­cate ecologic (culturi organice). Solul se purifică după ani de zile de practicare a unei agriculturi ecologice, iar culturile de Echinacea de la Plantextrakt au certificarea de culturi organice.

 Prin urmare, de ce să optați pentru preparate obținute din sucul presat de Echinacea purpurea herba? 

Dintre speciile de Echinacea, Echinacea purpurea conţine toate cele 4 clase de substanţe active cu acţiune imu­nostimulatoare; Metoda de fabricaţie - prelucrarea plantei proaspete ca suc obținut prin presare la rece şi stabilizare - asigură extragerea celor 4 clase de compuşi activi; Există numeroase studii preclinice realizate pe acest tip de extracţie; În literatura medicală se regăsesc cele mai multe studii clinice validate. 

Sucul de Echinacea purpurea intră în compoziția produselor din gama Imuno - Imunogrip, Imunogrip Junior, Imu­norezistan forte și Imunorezistan Junior – și în preparatele dn gama Polygemma – Polygemma 5 – cavitate bucală și gât, Polygemma 17 – Imunitate.

De peste 20 de ani pe piaţa preparatelor fitofarmaceutice din România, preparatele cu suc presat de Echinacea purpurea herba de la Plantextrakt s-au impus prin calitate și eficacitate.

Farm.sp. Carmen Ponoran 
Director științific Laboratoarele Plantextrakt Secretar general al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz