Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

1. Sub denumirea comercială a unui medicament se află întotdeauna denumirea substanței active, o denumire comună internațională care vă poate ghida în alegerea pe care trebuie să o faceți. Un exemplu clasic de urmărit ar fi antiinflamatorul care vi se recomandă cel mai des fără prescripție pentru tratarea durerii. 

Urmărind substanța activă veți evita să achizitionați inutil produse echivalente sau chiar o supradozare.

În aceeași ordine de idei atunci când sunteți în tratment cronic  prescris de medic pe  denumire comercială internațională (cazul rețetelor compensate) se poate întâmpla să vi se elibereze de la farmacie de la o lună la alta, un produs  cu un ambalaj di­ferit, formă sau  culoare  diferită a comprimatelor.  Urmăriți denumirea substanței active scrisă mic pe cutie.  Multe persoane consideră greșit că le-a fost prescris un nou medicament, continuă să administreze din stocul vechi dar își administrează doze și din noua cutie, ajungându-se astfel la posibile supradozări.

2. „Ceva mai puternic” nu coincide întotdeauna cu o concentrație mai mare. 

10 mg din substanța A pot  avea un efect similar cu 500 mg din substanța B. „Ceva mai bun” nu coincide întotdeauna cu “ceva mai scump”. Cel mai bun medicament este cel adaptat individului și combinației de afecțiuni și medicație pe care le are. „Scump” este relativ. Nu uitați însă că produsele cu reclamă intensă în media vor avea prețuri pe măsură. Costurile acestor reclame le achitați dumneavoastră, in­cluse în prețul produsului.

3. Ce să alegeți, medicament generic sau inovativ?

Medicamentele generice sunt alternative  echivalente medicamentelor inovative. Ele apar după expirarea patentului deținut de medicamentul inovativ ( „originalul” ) care rămâne de obicei și cel mai scump. Medicamentul inovativ este primul apărut pe piață și cel care a fost testat cel mai riguros, medicii l-au prescris intens fiind opțiune unică pe perioade lungi cât timp a fost protejat de pa­tent. Medicamentele generice sunt medi­ca­­­mentele produse după expirarea pa­tentului original și sunt echivalente cu medicamentul inovativ în ceea ce privește efectul preco­nizat. Mici variații în ceea ce privește efectul lor pot apărea datorită excipi­enților diferiți folosiți în procesul de fabricație, dar variații pot apărea și în cazul medicamentelor inovative, de la o persoană la alta ca urmare a dife­renței între indivizi. În aceste condiții este dificil să fie apreciată relația dintre inovative și generice raportate la pacient. Unele persoane au raportat că s-au simțit mai bine când au urmat tratament cu generice, altele când au urmat  tratament cu  medicament ino­vativ. Cert este că genericele sunt o alternativă viabilă atunci când prețul medicației vă afectează semnificativ bugetul, iar diferența de bani ar putea însemna că renunțați la tratament, fapt ce poate avea repercursiuni  tot asupra sănătații pe termen mediu sau lung.

4. Ce să alegeti, un medicament sau un supliment nutritiv?

Deoarece se comercializează în mare parte prin farmacii  și sunt condițio­nate  asemănător (în tablete, capsule, siropuri sau fiole), suplimentele nutritive sunt confundate de pacienți cu medicamentele. Există însa o deo­sebire fundamentală.

Medicamentele  „tratează sau previn bolile la om” (legea 95/2006) . Ele se află sub controlul strict al autorităților în domeniu în ceea  ce privește cali­tatea și acuratețea informațiilor din prospect, de pe ambalaj etc. Sunt testate iar efectele lor sunt atent monitorizate. Au un grad de sigu­ranță ridi­cat, reacțile adverse sunt cunoscute și documentate.

Suplimentele alimentare nu tra­tea­ză și nu previn bolile,  „reprezintă produsele alimentare al căror scop este să completeze dieta normală” (Ordinului MSP 1069 / 2007). Nu sunt supuse  unui nivel la fel de strict de con­trol. Pentru a fi puse în vânzare necesită doar o notificare la Institutul de Bioresurse Alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

5. Alte prescurtări, termeni folosiți adesea in farmacii.

Medicament OTC (Over the Counter) - se poate achiziționa din farmacie fără a avea neapărat o prescripție de la medic.

Rx - medicament care se eliberează numai pe baza unei prescriptii medi­cale.

P-RF - medicament care se elibereaza pe baza unei prescripții ce se reține în farmacie.

P-6L - medicament care se eliberează pe baza unei  prescripții valabile 6 luni, ce se păstrează de către pacient.

Regimul de eliberare al medicamen­telor se păstrează indiferent de me­toda de plată a acestora (cu sau fără compensare din partea Casei de Asigu­rări). Faptul că nu doriți/nu puteți beneficia de compensarea prețului nu elimină necesitatea existenței  rețetei semnate și parafate de un specialist pentru medicamentele din categoria RX.

 

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz