Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o afecțiune comportamentală, care debutează în copilărie și la 80% din pacienți persistă până la vârsta adultă. ADHD afectează aproximativ 7% din copii și apare mai frecvent la băieți. 

Dintre factorii care favorizează apariția ADHD se numără factorii genetici, factori precum fumatul sau consumul de alcool în timpul sarcinii, prezența complicațiilor la naștere, copii cu greutate mică la naștere, prematuri, expunerea copilului la plumb sau la alte substanțe toxice, leziunile cerebrale. Studiile nu au demonstrat o legătură cauzală între ADHD și consumul de zahăr, timpul excesiv de îndelungat petrecut în fața televizorului, condiții precare de viață sau conflicte în familie. Acești ultimi factori pot însă conduce la agravarea bolii. De asemenea, studiile nu au demonstrat că ADHD ar conduce la obezitate.

Copiii cu ADHD sunt agitați, foarte activi, neatenți, impulsivi și nerăbdători. Acești copii frecvent își pierd lucrurile (jucăriile, cărțile), sar de la o activitate la alta, se concentrează greu asupra rezolvării temelor, se orientează greu, aleargă mult, vorbesc mult și adesea întrerup conversația oamenilor sau își schimbă des dispoziția.

 

Dacă copilul dumneavoastră prezintă aceste semne, este important să apelați la serviciile unui medic. Diagnosticul de ADHD se pune în urma unor investigații complexe, bazate pe colectarea informațiilor de la membrii familiei, cadre didactice, prieteni. Diagnosticarea se face cel mai frecvent la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani. 

Depistarea la timp a ADHD-ului și inițierea unui tratament adecvat este importantă. Neglijarea afecțiunii influențează viața copilului, a întregii familii, relația cu alți copii și activitatea școlară.  Este esențial să colaborați pentru o bună gestionare a acestei afecțiuni cu persoanele care fac parte din anturajul copilului: medicii, învățătorii, antrenorii, membrii familiei. Învățătorii pot contribui la  integrarea copilului în colectivitate. Majoritatea copiilor cu ADHD pot face parte dintr-o clasă obișnuită și numai puțini dintre aceștia necesită condiții de educație specială. 

 Copiii cu ADHD pot aveau o viață obișnuită. Acești copii nu trebuie izolați, ci trebuie implicați în activități cu alți copii. 

ADHD-ul se poate trata prin intervenții psihosociale și prin terapie medicamentoasă. Intervențiile psihosociale constau în educarea copilului și a părinților. Scopul acestor programe de educare este de a îmbunătății relația copilului cu părinții, învățătorii, colegii, prietenii și de a stimula adoptarea unui comportament adecvat. Medicamentele ajută copii cu ADHD să se concentreze mai bine la rezolvarea temelor și să fie mai liniștiți. Terapia medicamentoasă a copiilor cu ADHD trebuie personalizată și necesită o monitorizare atentă. 

Câteva sfaturi pentru părinți, care îl va ajuta pe copilul cu ADHD să aibă o viață normală:

   • Trebuie să aveți răbdare cu copilul dumneavoastră. Agitația și nervozitatea pot agrava boala.

   • Încercați să-i faceți un program fix, care să se repete în fiecare zi (trezirea și culcarea la aceeași oră, mese regulate, aproximativ același timp alocat pentru rezolvarea temelor sau a altor activități).

   • Încurajați copilul să fie organizat: obișnuiți-l să își pună lucrurile personale (geanta, jucăriile, hainele) în același loc. Astfel nu-și va pierde lucrurile.

   • Camera unde copilul își rezolvă temele să fie curată. Televizorul, calculatorul sau alte dispozitive, care ar puteau distrage atenția copilului, trebuie închise. 

   • Copilul cu ADHD trebuie ghidat. Ajutați-l în planificarea activităților și fixați obiective. Obiectivele trebuie să fie reale, pe care copilul să le poată atinge. Pentru rezolvarea temelor și la atingerea obiectivelor se vor alege pași simpli, iar dacă tema durează mult, se vor lua pauze. 

   • Copilul trebuie recompensat dacă a atins obiectivul propus. 

   • Atunci când vorbește, ascultați ce spune. Când îi spuneți ceva folosiți cuvinte simple, clare.

   • Atunci când trebuie să aleagă, oferiți-i un număr limitat de posibilități (de preferat două variante).

   • Ajutați copilul să învețe să lucreze în echipă cu alți copii și să își facă prieteni.

   • Descoperiți ce activități îi plac. Dacă există vreo activitate care îl ajută, trebuie încurajat să o urmeze indiferent dacă ține de școală, sport, artă, muzică sau joacă.

   • Promovați un stil de viață sănătos: alimente potrivite, nutritive, activitate fizică, număr de ore de somn potrivit.

Toate acestea previn agravarea afecțiunii.

Este esențial ca părinții să înțeleagă această afecțiune și să respecte recomandările legate de tratament. Astfel majoritatea simptomelor sunt ținute sub control și se previne agravarea bolii.  

 

Farm. Noémi Beátrix Bulik

Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului, 

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

 

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz