Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

DUREREA ABDOMINALĂ

Simptomele sunt indicii valoroase pe care ni le oferă corpul nostru atunci când nu ne aflăm într-o perfectă stare de sănătate. Simptomele sunt adesea și cele care ne îndeamnă să intrăm într-o farmacie sau să consultăm un medic.

Este foarte important modul în care percepem aceste „semnale de alarmă” ale organismului,  dar mai ales modul în care reuşim să le transmitem mai departe unui specialist sau chiar prietenului pe care îl rugăm să ne cumpere ceva de la farmacie.

Din practică în farmacie am constatat că femeile sunt cel mai des rugate să cumpere produse pentru „micile afecțiuni”. Asta pentru că , înaintea specialistului, ele sunt „doctorii” în familie, către ele sunt direcționate „micile necazuri” ale membrilor familiei. În ajutorul lor, dar nu numai, m-am gândit ca ar fi utile câteva exemple despre cum putem detalia un simptom atunci când ne hotărâm să apelam la ajutorul unui specialist. Chiar și atunci când decidem să alegem singuri un produs pentru tratarea unei afecțiuni, analiza mai detaliată a unui simptom poate face diferența între varianta cea mai potrivită de tratament și una mai putin bună sau chiar daunătoare.

În ultimii ani se remarcă o explozie a numărului de spoturi publicitare avându-i ca țintă pe cei cu o minimă problemă de sănătate. Și cine nu are!  Spoturile nu sunt daunătoare în măsura în care reprezintă un mijloc de informare, însa în acord cu principiile de marketing, au tendința de a oferi soluții universale pentu game cât mai largi de afecțiuni. Îmbie cumpărătorul să le achiziționeze promiţând mirajul unei vieți fără dureri, întoarcerea la prima tinereţe sau inclusiv dispariția sentimentului de vinovăție că nu ne îngrijim organismul corespunzător.

Vă rog să-mi recomandați ceva pentru durere de burtă” . Aceasta este o fraza pe care o auzim în farmacie de nenumarate ori pe zi. ”Ce aveți mai bun, vă rog!” urmează aproape întotdeauna completarea. Insă cea mai bună variantă de tratament nu poate fi obținută fără contribuția pacientului sau aparținătorului. Dacă nu există informații suplimentare cel mai probabil veți primi un antispastic. Această clasa de medicamente cuprinde multe substanțe înrudite și se găsește larg reprezentată în farmacii sub nenumarate denumiri. Acționează prin relaxarea musculaturii netede, cea care intra în structura organelor interne și prin această relaxare ameliorează durerea.

De multe ori această abordare de tratament, poate masca prin reducerea durerii o afecțiune mai complicată. O greșeală des întâlnită este și automedicația cu antiinflamatoare în bolile aparatului digestiv. Acestea sunt prezentate de reclame ca un fel de tratament universal al durerii indiferent de localizare însa lipsesc avertismentele asupra efectelor secundare de creștere a acidității gastrice. Ele pot chiar accentua o durere abdominală provocată de sistemul digestiv. Detaliile oferite de pacient pot fi de real ajutor pentru farmacist în detectarea precoce a unei afecțiuni, stabilirea unui tratament corect sau îndrumarea către un medic. „Durerea de burtă” este un termen vag prin care pacienții indică disconfort în zona abdominală sau mai jos, în zona pelviană.

Un detaliu important de precizat este momentul instalării și durata acestei senzații: ne deranjează de mult timp, este continuă dar suportabilă, este intermitentă și puternică, o putem descrie ca o arsură sau o crampă.

Vă voi prezenta pe rând, în funcție de localizarea mai exactă a senzației dureroase câteva detalii în plus ce pot duce la o decizie corecta în alegerea tratamentului.

Când simțim o durere în partea superioara a abdomenului (epigastru) este bine să furnizăm și informații despre obiceiurile alimentare, eventualele excesele din ultimele zile. Afecțiunile frecvente cu acest simptom sunt indigestiile (dispepsii) gastritele sau ulcerul. Mai poate fi banuită o „piatră la fiere” (litiaza biliară), mai rar pancreatită. Durerea în abdomenul superior poate fi și consecința utilizării altor medicamente de tipul antiinflamatoarelor, antibioticelor sau o clasa de medicamente utilizate în tratamentul osteoporozei.

Pentru o  durere in zona mediană a abdomenului, pe lângă informațiile de mai sus, este util sa mentionam daca am facut recent o examinare ecografica a rinichilor, pentru ca poate fi suspectata o „piatra” (calcul renal) sau o infecţie a acestor organe, mai ales dacă durerea se localizează lateral.

În zona mediană a abdomenului mai poate provoca durere un debut de apendicită, o pancreatită, sau alte boli inflamatorii . Cea mai cunoscuta este popularul „deranjament la stomac” (gastroenterita) si detaliile importante de specificat sunt asocierea diareii sau a vărsăturilor precum si alimentaţia recentă. Un dezinfectant intestinal poate remedia problema  alături de un antispastic, dacă oferim amănuntele necesare.

Tot în zona mediană a abdomenului apare „balonarea” sau senzaţia de „ceva greu picat în stomac”. Aceste simptome sunt prezente în indigestie, mâncarea consumată este greu digerată de stomac. Informaţi farmacistul despre momentul în care a debutat aceasta durere, menţionaţi dacă a apărut după ce aţi luat masa. În unele cazuri, indigestia provoacă şi hiperaciditate, astfel apare şi durere în parte superioară a abdomenului.

Dacă tot am menţionat balonarea, trebuie să facem diferenţa între balonarea cauzată de indigestie şi cea cauzată de meteorism, acumularea de gaze în stomac sau intestin. Deşi ambele afecţiuni sunt caracterizate de balonare, modul în care se percepe această senzaţie diferă. Indigestia este caracterizată de senzaţia că „ne-a picat ceva greu”, în timp ce meteorismul este perceput ca şi cum „ceva se plimba prin stomac”, borborisme abdominale.

Durerea în zona inferioară a abdomenului (hipogastru)  reflecta mai puțin probleme cauzate de alimentația curentă cât afecțiuni legate de obiceiuri alimentare pe termen lung (constipație sau boli inflamatorii ale intestinelor). Pot provoaca durere în aceastã zonã  afecţiunile tractului urinar, o apendicitã atunci când localizarea este spre partea lateralã dreaptã şi bolile inflamatorii ale intestinului.

Zona pelvianã este zona cea mai joasã la care se referã pacienţii noştri în sintagma „durere de burtă”. Şi aici creşte foarte mult numãrul pacientelor care acuzã acest tip de durere.  În forma sa usoarã aceastã durere este prezentã la orice femeie la un moment dat de-a lungul vieţii asociatã cu menstruaţia, ovulaţia sau actul sexual.

Organele genitale feminine pe cât sunt de importante în asigurarea fertilitãţii, a caracterelor feminine şi în general a stãrii de sãnãtate a femeii prin intermediul hormonilor secretaţi, cam tot pe atât sunt şi cauzatoare de „necazuri”.

În unele cazuri, formele severe ale durerii pelviene nu cedează sau nu efficient de repede la administrarea de primă intenție a unui antispastic. Detaliile importante la care vă puteți gândi în această situație țin de ultima vizită la ginecolog, posibilitatea de a fi sau nu însărcinată întrucât durerea poate fi cauzată de un chist ovarian, o sarcină extrauterină, o endometrioză.

Adesea durerea în zona pelviană  poate fi cauzată de probleme ce pot exista simultan în ambele sfere: genital și urinar. O expunere la frig poate cauza „o răceală” la ovare denumită anexită și în același timp „o răceală” a căilor urinare joase, denumită cistită.

De multe ori este greu de diferențiat unde este localizată cauza durerii: în zona genitală sau în cea urinară. Este bine să precizați în cazul dureri pelviene dacă vă amintiți o expunere la frig sau dacă mai aveți și alte simptome asociate durerii: temperatura, usturime și durere la urinat, urinat frecvent.  Dacă acestea sunt prezente, poate fi cazul unei cistite și atunci un dezinfectant urinar vă poate ameliora durerea mult mai bine decât un antispastic ce o poate ameliora cel mult câteva ore.

Și în anexită durerea se poate accentua însă nu înainte, ci în timpul  urinării. În cazul în care nu se suprapune peste o infecție urinară, durerea din anexită cedează mult mai bine la antiinflamatoare. Atât anexita cât și cistita sunt boli cu recurentă mare, mai ales cea din urma. Ambele pot necesita tratament cu antibiotic de aceea nu subestimați discuția și detalierea simptomelor cu ajutorul unui farmacist. Poate fi extrem de important pentru detecția precoce a acestor afecțiuni și îndrumarea către un cabinet medical atunci când situația o impune.

V-am împărtășit din experiența proprie în speranța că v-am sensibilizat la importanța detalierii simptomelor, indiferent că este vorba de dvs sau de altă persoană pe care încercați să o ajutați căutând un remediu la farmacie. Nu uitați însă, aceste informații nu înlocuiesc vizita la medic; iar farmacistul, în postura lui de cel mai accesibil profesionist în domeniul sănătății, vă poate ajuta în luarea deciziilor.

Autor:
Farm. Dana Coltofeanu,
Farmacia Remedia
Incinta Garii CFR Calatori Brasov, Brasov

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz