Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Menopauza (sau climacteriul) este o etapă fiziologică în ciclul natural biologic al femeii şi constă în oprirea definitivă a menstrei, ca urmare a încetării activităţii foliculare. Datorită concentraţiei  reduse, permanente şi definitive de hormoni estrogeni, în organismul femeii se produc anumite modificări generale cât şi local la nivelul organelor genitale.

Menopauza poate fi fiziologică (naturală), ca o etapă a evoluţiei în raport cu vârsta femeii, sau artificială. De asemenea, menopauza poate fi precoce sau tardivă, în relaţie cu vârsta medie de 50 de ani.

Perimenopauza apare, de regulă, la 42-50 de ani, timp în care secreţia ovariană devine aritmică. Poate dura de la câteva luni la câţiva ani, în medie 2 ani.

Menopauza  propriu zisã presupune sistarea completă şi definitivă a funcţiei ovariene şi se manifestă prin amenoree definitivă (absenţa ciclului pe o perioadă de 12 luni), labilitate vegetativă (ameţeli, palpitaţii, crampe musculare, cefalee, migrene, colon iritabil, etc.), precum şi valuri de căldură, cunoscute cu denumirea de bufeuri (apar la 75% din femeile aflate la menopauză şi sunt datorate reducerii nivelului de estrogeni).

Postmenopauza se caracterizează prin manifestări care apar la 4-6 ani după instalarea amenoreei definitive:

-tulburări de sexualizare: prurit, arsuri, fenomene inflamatorii în sfera vaginală, reducerea în volum a sânilor;

-tulburări reno-urinare: apariţia de cistite, micţiuni frecvente, incontinenţă urinară de efort sau continuă;

-modificări tegumentare şi ale ţesutului celular subcutanat: scăderea tonusului şi elasticităţii pielii, tendinţă la ridare, modificarea topografiei ţesutului adipos, tendinţă la obezitate, creşterea friabilităţii părului şi a unghiilor;

-creşte frecvenţa bolilor coronariene şi a aterosclerozei, tulburări cardio-vasculare, scade adaptabilitatea inimii la efort;

-tulburări metabolice: creşte nivelul colesterolului seric, creşte frecvenţa diabetului zaharat, apare osteoporoza.

Osteoporoza reprezintă una dintre cele mai importante manifestări tardive ale perioadei de menopauză. Reducerea masei osoase se asociază cu diminuarea rezistenţei osoase şi creşterea riscului de fractură. S-a dovedit că multiparitatea şi lactaţia exercită un efect favorabil asupra masei osoase, reducând riscul de fractură.

Menopauza artificială se instalează consecutiv ovarectomiei bilaterale (recomandată în caz de carcinom ovarian, cancer de corp şi col uterin, mai rar cancerul de sân) cu sau fără histerectomie sau iradierea ovarelor, efectuate la o vârstă la care ovarele sunt funcţionale. Acest lucru determină scăderea bruscă a nivelului de estrogeni şi dezvoltarea, în scurt timp, a simptomatologiei ce caracterizează menopauza naturală.

Tratamentul menopauzei  îşi are argumentaţia în creşterea duratei medii de viaţă a femeii, cu prelungirea perioadei de carenţă estrogenică la peste 30 de ani. Tratamentul se instituie de către medicul endocrinolog în colaborare cu medicul ginecolog şi cu medicul de familie.

Rolul specialiştilor din echipa medicalã este de a explica importanța și eficiența tratamentului  de substituţie hormonală, mai ales că există anumite reticenţe atât de natură socială sau culturală, cât și de ordin medical, având în vedere unele riscuri pe care le comportă tratamentul hormonal (creșterea în greutate, creșterea riscului de cancer de sân, uterin). Tratamentul menopauzei este indicat tuturor femeilor cu menopauză precoce (naturala, chirurgicală sau prin radioterapie), care nu prezintă contraindicaţii pentru estrogenoterapie și care doresc să-și amelioreze calitatea vieții prin înlăturarea efectelor carenței de estrogeni. Cu toate acestea tratmentul rămâne o opțiune personală.

Obiective terapeutice:

-corectarea tulburărilor de ciclu din perioada de perimenopauza;

-corectarea manifestărilor vasomotorii și neurovegetative;

-ameliorarea tulburărilor din sfera uro-genitală;

-ameliorarea calității vieții pe plan psihic și social, continuarea unei vieti sexuale ritmice şi armonioase;

-restabilirea protecţiei cardiovasculare prin ameliorarea profilului lipidic;

-prevenirea pierderii de masă osoasă.

Măsuri generale:

-efort fizic regulat;

-alimentaţie raţională; evitarea consumului exagerat de cafea, alcool, tutun;

-igiena somnului, evitarea surmenajului şi a stresului;

-cură balneară în zone montane;

-psihoterapia.

Tratamentul medicamentos include medicația specifică (substituţie hormonală) şi medicaţia nespecifică (simptomatică). Tratamentul hormonal în menopauză se stabileşte în funcţie de obiectivele terapeutice şi de patologia asociată; constă în preparate care substituie deficitul de estrogeni şi progesteron. Estrogenii, singuri sau asociaţi cu progesteronul, reprezintă singurul tratament hormonal capabil să prevină şi să combată toate tulburările menopauzei, atât simptomele vasomotorii, cât şi tulburările de somn şi simptomele uro-genitale, inclusiv dezvoltarea osteoporozei.

Tratmentul hormonal de substituţie constă în administrarea de:

-progesteron în perioada de perimenopauză, cu cicluri menstruale neregulate;

-estro-progestative secvenţiale în primul an de amenoree;

-estro-progestative continue după un an de amenoree;

-estrogeni izolaţi la femeile cu histerectomie, la care nu mai este necesară protecţia cu progesteron.

Medicamentele utilizate în terapia hormonală de substituţie din menopauză se prezintă sub forma mai multor tipuri de preparate, cu administrare pe diferite căi:

-preparate orale, sub formă de comprimate, drajeuri, conţinând hormoni combinaţi secvenţial, sau combinaţi continuu.

-preparate cu administrare cutanata: a) plasturii transdermici (recomandaţi pentru femeile cu hipertensiune arterială sau afecţiuni hepatice); se aplică săptămânal pe zone diferite ale pielii şi asigură eliberarea unei doze constante pentru o perioadă de 24 de ore; b) geluri cu administrare cutanată - permit absorbţia hormonilor prin piele, ca şi în cazul plasturilor, dar impun aplicarea zilnică.

-preparate administrate prin injectare: implanturi subcutanate asigură un efect de durată;

-preparate administrate pe cale nazală: permit o administrare uşoară şi o absorbţie eficientă şi constantă a hormonilor;

-preparate administrate pe cale vaginală: utilizate în vaginitele atrofice, asigură o absorbţie eficientă şi se prezintă sub formă de crème, geluri, supozitoare vaginale (ovule).

Fitoestrogenii – consideraţi estrogeni cu acţiune “slabă” şi pot reduce riscul apariţiei cancerului mamar, a osteoporozei şi a afecţiunilor cardiovasculare. Au efecte benefice asupra bufeurilor şi reprezintă o alternativă de actualitate putând creşte calitatea vieţii femeii la menopauză.

Medicamentele homeopate şi produsele gemoterapice (pe bază de extracte vegetale obţinute din ţesuturi vegetale tinere) reprezintă o alternativă pentru terapia alopată, iar studiile efectuate au demonstrat ameliorarea tuturor simptomelor din menopauză (depresie, anxietate, bufeuri, migrene, etc.) şi creşterea calităţii vieţii femeilor la menopauză.

Regimul igieno-dietetic, joacă un rol foarte important în managementul simptomelor din perioada de menopauză. Se recomandă o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, cu aport adecvat caloric şi nutritiv, bazată pe un număr mai mare de mese pe zi, cu cantităţi reduse de alimente, recomandabil de maxim 2000 kcal/zi. Se recomandă consumul crescut de produse vegetale şi derivate, care pot reprezenta o sursa de fitoestrogeni; consumul de soia, fibre, derivatele de cereale, leguminoase, fructe, alimente bogate în vitamina E şi acizi graşi omega-3: uleiuri, germeni de grâu, nuci, alune, precum şi surse de substanţe cu efect antioxidant: vitamina C, seleniu, resveratrol, reprezentate de fructe şi legume verzi. Aportul de calciu (1000-1200 mg/zi) şi vitamina D prin dietă au un rol foarte important în prevenirea reducerii densităţii osoase şi a incidenţei fracturilor la femei, mai ales în perioada de postmenopauză.  

Îngrijirea pielii prin utilizarea unor produse cosmetice inovative, cu diferite principii active, adecvate vârstei, dar şi prin utilizarea unor tratamente dermato-cosmetice speciale, contribuie semnificativ la atenuarea efectelor determinate de îmbătrânirea cronologică şi accentuate de modificările hormonale din menopauză. Toate acestea, alături de exerciţiile fizice de creştere a mobilităţii musculare şi a flexibilităţii articulaţiilor, reglarea emoţională şi gestionarea stresului, reprezintă strategii de intervenţie în menopauză, care cresc calitatea vieţii prin asigurarea unui răspuns cât mai adaptativ  la modificările survenite în această perioadă din viaţa unei femei.

Un rol important în monitorizarea femeii aflate la menopauză îl poate avea farmacistul, deoarece reprezintă o interfaţă între medic și pacient, poate fi primul care identifică simptomele ce trădează menopauza, şi poate recomanda pacientei necesitatea consultării unui specialist încă de la primele semne.

Farmacistul are un rol important în consilierea privind regimul de viaţă, dieta, recomandarea de produse OTC ce acţionează simptomatic, a produselor dermato-cosmetice, dar şi în ceea ce priveşte recomandarea privind utilizarea corectă a medicamentelor hormonale, precum şi monitorizarea corectă a reacţiilor adverse.

Farmaciştii Ethica sunt pregătiţi să susţină femeia în perioada de menopauză şi pot reprezenta un specialist de bază în echipa medicală!

 

autor : Farm. Dr. Elena Dinte
Farmacia Arnica, Cluj-Napoca, Cluj

 

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz