Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a lansat o atenționare referitoare la utilizarea codeinei in tratamentul tusei şi al răcelii la copii. Doar pentru această afecțiune, se recomandă contraindicarea în cazul copiilor sub 12 ani și limitarea în cazul celor intre 12-18 ani cu afecțiuni respiratorii. Farmaciștii Ethica îi lămuresc pe părinți în privința utilizării medicamentelor care conțin codeină.  

Produsele care conțin codeină în cantități limitate și în combinații cu alte substanțe au devenit disponibile prin schimbarea listei medicamentelor care pot fi eliberate fără prescripție medicală. Astfel, farmaciștii le pot elibera fără rețetă, la cererea pacientilor. Însă părinții sau aparținătorii devin direct răspunzători în cazul în care le administrează copiilor, fără indicația medicului și trebuie să fie conștienți de apariția eventualelor reacții adverse grave. „Când părinții neinformați administrează astfel de produse medicamentoase copiilor, își asumă riscuri majore. Farmaciștii Ethica vă stau, însă, la dispoziție, cu toate informațiile necesare referitoare la dozaj și la adaptarea medicației la afecțiunile preexistente“, spune farm. Dana Coltofeanu. 

 

Comitetul de Farmacovigilență pentru Evaluarea Riscului (PRAC) al EMA a recomandat contraindicarea codeinei copiilor sub 12 ani, precum și copiilor și adolescenților cu vârsta între 12 și 18 ani, care prezintă tulburări respiratorii.

 

Această recomandare  nu exclude, însă, prescrierea de către medic  a acestei substanțe, în acest caz fiind evaluate riscurile adiministrării, versus afecțiuni preexistente sau altă medicație cu care ar putea interacționa. De asemenea, este posibil ca medicația să fi fost prescrisă pentru alte afecțiuni, în afara „tusei și răcelii” . Dacă aveți nelămuriri, este bine să vă adresați din nou medicului pentru clarificări și să nu întrerupeți tratamentul din proprie inițiativă.

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz