Sfaturi

Cele mai noi sfaturi Ethica

În momentul de față există un trend ce domină omul modern: reîntoarcerea la terapiile tradiționale. Cu cât el a devenit mai complicat, în egală măsură utilizarea terapiilor alternative a devenit mai crescută. Astfel, atenția pacientului este din nou îndreptată asupra terapiilor uitate de epoca modernizării, precum aromoterapia, acupunctura, reflexoterapia, homeopatia și medicina naturistă. Terapia medicamentoasă alopată și medicina modernă sunt privite sceptic. Consumul unor substanțe cu efecte adverse foarte bine studiate și documentate este nejustificat considerată mai dăunătoare decât utilizarea unor produse naturiste nestandardizate și analizate în amănunt.

 Piaţa farmaceutică și cea a suplimentelor alimentare a cunoscut o dezvoltare puternică în ultimii ani. Au apărut foarte multe noi produse pentru a satisface o cerere din ce în ce mai diversificată și mai complexă. Pacientul din zilele de astazi este complex, cu un număr crescut de nevoi și necesități. Problemele de sănătate ale acestuia s-au modificat, ele au devenit mai profunde, multilaterale și au stimulat evolutia şi diversificarea metodelor curative. 

Nutriția are și ea parte de o atenție deosebită, în ultimii ani. Rolul important pe care aceasta îl are în starea de bine a organismului este evident și indiscutabil. Dar dorința de a mânca sănătos și a duce un stil de viață sănătos a dus la consumul crescut de suplimente alimentare. Consumul de suplimente alimentare a devenit sinonim cu o dietă variată și echilibrată. Pentru omul modern, este mult mai ușor să își administreze o tabletă, mai ales când reclama acelui produs promite rezultate extraordinare. Cunoștintele acumulate de societate și nivelul ridicat de informare nu par să învingă acest comportament tipic uman și îndelung exploatat de marketing. 

Suplimentele alimentare sunt mult mai accesibile pacienților, deoarece nu necesită prescripție medicală și pot fi administrate de către pacient fără să consulte un medic. În plus, pacienții le percep ca fiind sigure și fără reacții adverse sau contraindicații, deoarece sunt naturale, iar ceva natural nu poate face rău. Dar suplimentele alimentare sunt amestecuri complexe de substanțe, în diferite concentrații, ce pot varia de la sezon la sezon. Siguranța lor este una fals interpretată. 

În această evoluție, profesia de farmacist s-a schimbat, ea fiind nevoită să se adapteze. Din apotecarul de acum cîțiva ani, ce era limitat de un număr scăzut de substanțe și informatii medicale, farmacistul modern are acum la dispoziție informații inepuizabile, în continua schimbare, și o piață farmaceutică dispusă să îi satisfacă orice nevoie. Dar, în ultimii ani, pe lângă medicamente, suplimentele alimentare au început să capate o pondere din ce în ce mai mare. Astfel, problema de interacțiuni medicamentoase a căpătat un nou element, suplimentul alimentar. 

Suplimentele alimentare ridică și o a doua problemă pentru un farmacist, pe lângă cea de interacțiune cu medicamentele. Granita dintre etic și mercantil a devenit și mai neclară. Fiecare pacient care solicită un supliment alimentar trebuie consiliat corect, iar nevoia lui de a utiliza respectivul produs trebuie studiată și discutată în detaliu. 

Publicitatea pentru suplimente alimentare și medicamente nu este foarte bine reglementată, în România. Nu trebuie interzisă complet, pentru că publicitatea are și rolul de a informa publicul despre produsele nou apărute sau despre beneficiile utilizării, dar trebuie limitată și făcută într-un spirit etic. Stimularea consumului nejustificat de suplimente alimentare sau medicamente, cu riscul de a pune în pericol sănătatea unei persoane, nu poate fi justificat de motivul financiar sau comercial.

 

farm. Ioniță Andra

Master în Nutriție, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca 

Împarte Unele Idei

Ai un sfat sau o idee pentru un articol? Spune-ne mai multe ..
Trimite aici
Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz