Vitaminele sunt substanțe organice vitale organismului uman, necesare în cantități mici (fiind denumite și micronutrienți) pentru buna lui funcționare. Aceste substanțe se găsesc în componența alimentelor (animale sau vegetale), iar denumirea lor inițială de “amine vitale” provine de la faptul că organismul uman ori nu le poate sintetiza, ori le sintetizează în cantități foarte mici, insuficiente. Este şi motivul pentru care o alimentaţie corectă este extrem de importantă. Dacă este variată și diversificată, aceasta va asigura necesarul de vitamine pentru organismul uman, fără a fi necesară administrarea de suplimente alimentare. O astfel de alimentație asigură în plus şi alte substanțe foarte importante organismului, cum ar fi: minerale, acizi grași esențiali, aminoacizi, fibre etc.
Deși s-au făcut multe progrese de la descoperirea acestora, totuși multe lucruri au rămas încă neelucidate sau unele aspecte rămân în continuare contradictorii. Astfel, una dintre ipoteze ar fi despre faptul că vitaminele hidrosolubile nu s-ar absorbi de către organismul uman decât în cazul unui deficit al organismului și că suplimentarea dietei cu forme farmaceutice care conțin vitamine ar fi fără vreun beneficiu sau, mai mult decât atât, ar putea predispune la efecte adverse (toxicitate), datorită prezenței vitaminelor liposolubile din componența lor.
Farmaciştii pot ajuta la combaterea uneia dintre cele mai periculoase afecţiuni întâlnite în timpul verii: toxiinfecţia alimentară.
În sezonul grătarelor şi a picnicurilor în aer liber, este mai important ca oricând să fie urmărite o serie de măsuri de siguranţă alimentară. Numărul toxiinfecţiilor alimentare creşte exponential în timpul verii şi, din păcate, se înregistrează şi numeroase decese.
Veselia celor mici crește odată cu gradele din termometre? Nu uitați să le protejați pielea de razele soarelui, cu spray-ul pentru copii SPF 50+ fără parfum și cu un spectru larg UVB-UVA.
Comunitatea internațională susţine şi subliniază mereu valoarea vaccinurilor și a imunizării pentru a preveni și a controla un număr mare de boli infecțioase și a unor boli cronice cauzate de agenți infecțioși.
Imunizarea previne decese în fiecare an în toate grupele de vârstă, prin prevenirea difteriei, tetanusului, tusei convulsive sau rujeolei. Alte 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate dacă ar exista o acoperire globală mai bună a vaccinărilor.
De exemplu, un nou vaccin împotriva febrei dengue a fost autorizat în mai multe țări, iar primul vaccin pentru protejarea copiilor împotriva malariei a fost demarat în trei țări africane în 2018.
iatrogenia = orice patologie sau eveniment indezirabil indus de o intervenţie în cadrul sistemului de sănătate, fie ambulatoriu, fie în spital, de către orice persoană implicată în actul medical, de la medic la infirmieră, kinetoterapeut, fizioterapeut sau psihoterapeut, farmacist, până la bolnavul însuşi (prin nesupraveghere).
Orice acțiune este însoțită de riscuri, iar practica medicală nu face excepție de la această regulă. Odată cu instituirea oricărui tratament medical apare și riscul terapeutic. Extrapolând, putem spune că orice nouă terapie poate naște o nouă patologie. În plus, cu cât medicina este mai invazivă, iar arsenalul diagnostic şi terapeutic mai bogat, mai diversificat şi mai performant, cu atât patologia iatrogenă (o îmbolnăvire cauzată de tratamentul medical) peste şi ea din ce în ce mai diversificată, mai complexă.
Citeste Iatrogenia, complexul de boli induse de sistemul medical
Pe de o parte, medicamentele au menirea de a îmbunătăţi sau reda starea de sănătate a pacienţilor. Pe de altă parte, acestea pot prezenta reacţii adverse, efecte nedorite asupra organismului, sau pot interacţiona cu alte medicamente şi/sau alimente/suplimente alimentare administrate concomitent şi astfel pot conduce din nou la efecte nedorite sau la ineficienţa tratamentului.