Știați că...?

  1. Autismul este o tulburare severă de dezvoltare cu rădăcini neurobiologice, care apare de timpuriu (putând fi depistată de la 18 luni)? În unele cazuri, simptomele la copil pot aparea dupa o perioada in care au avut o dezvoltare tipica (1-3 ani). Autismul nu poate fi legal de o cauză de natură socială, apărând în toate mediile sociale, indiferent de etnie sau rasă și nu depinde de afecțiunea sau lipsa de afecțiune a mediului în care copilul își petrece primii ani de viață. Cercetările în domeniu sugerează că ar exista însă câțiva factori de natură genetică, de funcționare a sistemului imunitar și medicale ce ar putea fi cauze ale autismului. Deși nu există nicio dovadă clară în acest sens, în ultima perioadă se consideră că ar putea fi considerată o cauza a autismului și vaccinarea. Rezultatele unor cercetări la neurochimice, autopsii sau scanari ale creierului, au sugerat diverse regiuni ca fiind locurile afectate, responsabile de aparitia autismului. Totusi, foarte putine diferente specifice au fost descoperite in creierul persoanelor cu autism. Autismul nu poate fi detectat prin teste de laborator. Diagnosticul se bazeaza pe screening și observație comportamentală.
  2. Există mai multe tulburări de comportament clasate ca făcând parte din spectrul autismului, dintre care enumerăm sindromul Asperger, sindromul Rett sau autismul atipic. Specifice acestor tulburări sunt deficiențele de comunicare verbală și/sau nonverbală și comportamentele stereotipe, repetitive.
  3. Statisticile referitoare la autism relevă faptul că incidența acestei afecțiuni la nivel mondial are o creștere alarmantă:

- autismul este mai des întâlnit decât cancerul infantil, diabetul și SIDA împreună.

- autismul este una din tulburările de dezvoltare cu cea mai mare rată de creștere din SUA, unde 1 din 50 de școlari au tulburări de comportament depistate, 1 din 68 din copii , 1 din 42 din băieți. Statistic, băieții sunt de 5 ori mai predispuși la această afecțiune decât fetele.

- la nivel mondial, 1 din 150 de copii ar avea o tulburare din spectrul autismului, număr în creștere alarmantă, urmând tendința din SUA: creșterea numărului de cazuri la nivel mondial este cu 14% pe an.

4. Se speculează că personalități precum Albert Einstein, Isaac Newton, Andy Warhol, ba chiar și Bill Gates aveau o afecțiune din spectrul autist. 


5. Unul din cele mai comune mituri este acela că persoanele care suferă de autism nu  arată afecțiune. Acest lucru nu este adevărat. Cu toate acestea, persoanele afectate de autism pot fi hipersensibile la atingere dar pot arăta și afecțiune. 

Alt mit este acela că persoanele care au fost diagnosticate cu autism nu sunt interesate de interacțiune socială. Deși au dificultăți mari în a iniția sau menține relații amicale, persoanelor cu autism nu le lipsește capacitatea de a interacționa și le face plăcere să aibă oameni în jur dar este uneori necesar să li se explice clar ce anume se ascunde în spatele obișnuințelor sociale.

Nu există tratament pentru autism. Cu toate acestea, diagnosticarea timpurie și intervenția comportamentală pot ajuta copii bolnavi de autism să își dezvolte abilitățile de comunicare și inter-relaționare. Fiecare copil cu autism este unic, deci poate avea o combinatie specifica de comportamente, chiar daca gradul de afectiune este acelasi. Ceea ce este important este ca părintele, imediat ce simte că este ceva în neregulă, să consulte un specialist (neuropsihiatru sau psiholog specializat în tulburări de dezvoltare) pentru ca, daca suspiciunea de TSA se confirmă, intervenția să fie inceputa imediat. Daca intervenția nu este timpurie și susținută, autismul se va agrava, iar persoanele afectate nu vor mai fi capabile să se integreze în societate, vor pierde treptat abilitățile personale, putând deveni violenti si autoagresivi și ajungând să fie nevoie de instituționalizare.

Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra.
Informatii Accept Refuz